Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

O parlamentnej činnosti poslancov

Slovensko, 3. 3. 2009 (Verejná správa 3/2009)



Na prelome rokov nadobudol účinnosť nový zákon o prevencii kriminality, ktorý by mal – ako upozornil poslancov minister vnútra Robert Kaliňák – prispieť k vyváženejšiemu vzťahu prevencie a represie v rámci kontroly kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Zákon vymedzuje štruktúru orgánov verejnej moci v oblasti prevencie kriminality a ustanovuje ich pôsobnosti. Okrem výkonných zložiek – vlády, ústrednej a miestnej štátnej správy – definuje právomoci aj ostatných orgánov verejnej moci: polície, prokuratúry, súdov, obcí a vyšších územných celkov.


Prevencia kriminality


Právna norma umožní vláde ako vrcholnému orgánu výkonnej moci zabezpečovať v oblasti prevencie kriminality úlohy koncepčného a strategického významu. Okrem iného pôjde o schvaľovanie uceleného programového dokumentu, a to stratégie prevencie kriminality s vymedzením priorít v tejto oblasti. M inisterstvo vnútra prostredníctvom svojho osobitného útvaru bude spracúvať údaje o kriminalite a inej protispoločenskej činnosti so zameraním na problematiku boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Na miestnej úrovni zákon zveruje relevantné kompetencie obvodným úradom, ktoré majú plniť koordinačnú funkciu v oblasti prevencie v územných obvodoch krajov. Súčasne stanovuje pravidlá na zabezpečenie financovania projektov v tejto oblasti zo štátneho rozpočtu . Aplikácia samotného zákona si zo štátneho rozpočtu vyžiada jednorazovo 64 640 eur a každoročne 1,6 milióna eur. Dôjde k vytvoreniu 16 štátno-zamestnaneckých miest. Jedna polovica pracovníkov na týchto miestach bude orientovaná na všeobecnú prevenciu kriminality, druhá na prevenciu drogovej závislosti. Zákon súčasne upravuje zriadenie poradného orgánu Rady vlády pre prevenciu kriminality, ktorej predsedom bude minister vnútra a podpredsedom minister spravodlivosti. V rade popri zástupcoch štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy budú pôsobiť aj významní odborníci z teórie a praxe. Funkcia člena rady bude čestná, čiže bez nároku na finančnú odmenu.


Cestný zákon


Od 1. februára nadobudnú účinnosť dve právne normy. Cestný zákon zavádza celoročné svietenie, zákaz telefonovania počas jazdy a prísnejšie sankcie, ktoré sú odstupňované aj podľa rozsahu prekročenia rýchlosti. Napríklad za odmietnutie testu na alkohol hrozí pokuta od 300 až do 1500 eur a zákaz činnosti od jedného do piatich rokov. Za jazdu pod vplyvom alkoholu sa pokuta môže vyšplhať na 200 až 1000 eur a sankcia môže vyústiť do zákazu činnosti v rozsahu piatich rokov. Rýchlosť v obciach zákon znižuje zo 60 kilometrov za hodinu na 50 a na diaľniciach alebo na rýchlostných cestách v obci na maximálne 90 kilometrov za hodinu. Na vozovke so súvislou snehovou vrstvou, ľadom alebo námrazou povoľuje použiť iba vozidlo vybavené pneumatikami so zimným dezénom. Cyklistom ukladá povinnosť nosiť ochrannú prilbu počas jazdy mimo obce a chodcom mimo obce označenie reflexným prvkom. Cyklisti do 15 rokov budú musieť nosiť prilbu aj v rámci obce. Vodičom zakazuje počas jazdy telefonovať a používať telefónny prístroj alebo vykonávať inú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla. Nevzťahuje sa to však na telefonovanie s použitím systému hands free a tiež na určité skupiny vodičov plniacich úlohy, pri ktorých je nevyhnutné počas jazdy telefonovať, dorozumievať sa vysielačkou a podobne.


O mene a priezvisku


Novela zákona o mene a priezvisku veľkorysejšie rieši pravidlá ich používania, ktoré vyplývajú aj z nášho členstva v Európskej únii. Dnes sa na našom území častejšie uzatvárajú zmiešané manželstva, respektíve rodia sa deti rodičom rôznych štátnych príslušností, preto dochádza k nárastu žiadostí o úpravu a užívanie či zmenu mena a priezviska. Štátny občan SR má právo a povinnosť užívať meno a priezvisko, respektíve mená a priezviská, ktoré má uvedené v úradnom výpise z matriky. Sú to jeho dva základné individualizačné znaky, majú význam nielen pre osobný život občana, ale aj z celospoločenského hľadiska, najmä ako predpoklad všestrannej a presnej evidencie obyvateľov. Novela v danom kontexte rozširuje a spresňuje možnosti tejto zmeny. Občanom SR, ktorí sú zároveň aj občanmi iného štátu, umožní požiadať o zmenu mena v tvare, ktorý je v súlade s právnym poriadkom alebo tradíciou iného štátu. Umožní používať aj neutrálne meno a priezvisko počas terapie vedúcej k zmene pohlavia.




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.