Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 4. 3. 2009 (Verejná správa 4/2009)



Prezident Ivan Gašparovič oznámil, že prijíma kandidatúru na post hlavy štátu aj na ďalšie obdobie. „Som presvedčený, že mám dosť síl a projektov, aby som Slovensku pomáhal doma, ale aj v zahraničnej oblasti,“ vyhlásil. Ďalej uviedol, že pri kandidátovi je rozhodujúce, „či ho donúti ku kandidatúre politická strana alebo vlastné presvedčenie a zváženie vlastných možností a síl. Som veľmi rád, že som našiel pochopenie u občanov.“ Konštatoval, že sa mu doteraz darilo realizovať nadstranícky princíp, že nevstupoval do sporov medzi politickými stranami a vytváral súlad medzi vládou, parlamentom a prezidentskou kanceláriou. Aj jeho zásluhou zahraničie vníma politiku Slovenska ako jednoznačnú, otvorenú a v niektorých oblastiach aj určujúcu.


Prezident Ivan Gašparovič sa zúčastnil na pôde úradu vlády zasadnutia Rady pre hospodársku krízu. Ocenil rýchlosť a pragmatickosť rokovania vo veciach, ktoré sa týkajú celej spoločnosti, ktoré sú citlivé a treba ich riešiť. Tiež ocenil, že účastníci rokovania, hoci z viacerých strán názorového spektra, potvrdili základné programové smerovanie protikrízových opatrení, ktoré nebude siahať na sociálne programy. Teší ho, že vláda si drží svoj program a iniciatívne zareagovala na potrebné novelizácie niektorých zákonov.


Stretol sa s delegáciou Konfederácie odborových zväzov. V príhovore sa dotkol aktuálnych problémov svetovej finančnej a hospodárskej krízy, keď povedal: „Mali sme predstavu, že ekonomika Slovenska bude dobre fungovať. Zrazu sme sa dostali do pozície, keď musíme čeliť nečakaným problémom. Ako vidíte, kríza zasiahla aj nás, hoci nám analýzy naznačovali, že by to pre Slovensko nemuselo byť až také boľavé. Situácia vťahuje do väčšej permanencie a zainteresovanosti na jej riešení aj vás, odborárov. Prepúšťanie z práce, razantné znižovanie počtu pracovných miest – to je prvá odpoveď zamestnávateľov na súčasnú krízu.“ V súčasnosti je dôležité mať predstavu, ako urobiť všetko preto, aby kríza na nás nedopadla tragicky a občan sa nedostal do pozície, keď si sám nevie poradiť.


Hovoril o aktuálnej situácii aj s predstaviteľmi Jednoty dôchodcov Slovenska. Na stretnutí konštatoval, že seniori patria medzi najzraniteľnejšie skupiny občanov. Aj keď je v súčasnosti zložitá hospodárska situácia, dôchodcovia by nemali byť na pokraji záujmu spoločnosti. Predseda jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský zdôraznil, že budú veľmi pozorne zvažovať, s ktorou požiadavkou prídu v tomto ťažkom období.


Ivan Gašparovič vycestoval do Nitry, aby osobne zablahoželal Jánovi Chryzostomovi kardinálovi Korcovi k jeho 85. narodeninám. Ocenil nemenné životné postoje kardinála, ktorý celý svoj život zasvätil vernosti cirkvi, kresťanstvu, službe človeku a pravde. Zdôraznil, že jubilujúci kardinál Korec predstavuje nespochybniteľnú duchovnú a morálnu autoritu a je vzorom najmä pre mládež, ale i pre nás všetkých. Poďakoval mu aj za to, že po páde totalitného režimu práve on znova otváral brány potláčanému kresťanstvu na Slovensku.


V zmysle ústavných právomocí a povinností hlavy štátu Ivan Gašparovič odvolal Jána Kubiša a za šéfa rezortu zahraničných vecí vymenoval Miroslava Lajčáka.


Vymenoval troch rektorov vysokých škôl, jedenásť sudcov a prijal poverovacie listiny od piatich zahraničných diplomatov. Stretol sa s veľvyslancami krajín Európskej únie, ktorej predsedajúcou krajinou je Česká republika. V diskusii zdôraznil, že kríza priniesla aj niečo pozitívne: Európska únia sa začala proti kríze brániť úspešnou spoluprácou a táto situácia otvorila v Európe priestor pre vzájomnú solidaritu.


V rámci pracovných ciest zavítal do Košíc, kde navštívil Ústavný súd, ktorý podľa jeho odhadu bude mať v súvislosti s voľbami, ktoré tento rok na Slovensku budú, viac podaní. Navštívil aj mestskú časť Košice – Ťahanovce. Starosta Cyril Betuš hlave štátu predstavil strategické ciele rozvoja tohto vyše 23-tisícového košického sídliska.


Z Ťahanoviec odcestoval Ivan Gašparovič do Prešovského kraja, kde sa v obci Ovčie stretol so starostami a podnikateľmi regiónu Šariš, Svinka a Čierna hora. „Pre mňa je užitočné, že pri mojich cestách môžem porovnávať s akými problémami sa občania trápia a podľa toho sa rozhodujem pri posudzovaní zákonov,“ zdôraznil pred predstaviteľmi regiónu. Podľa prezidenta to starostovia a primátori nemajú ľahké, pretože je na nich zodpovednosť za rozvoj obcí a starostlivosť o život občanov. V diskusii ocenil úspechy Slovenska v medzinárodnej politike i v hospodárskej oblasti. Poukázal na potrebu spolupatričnosti práve teraz, kedy občania už cítia vplyv globálnej hospodárskej krízy. Slovensko dosiahlo veľké úspechy, ale popritom sa zabúda na duchovnú stránku a schopnosť vzájomne si pomáhať – solidaritu.


V tejto súvislosti vyzdvihol najnovšie opatrenia vlády vyčleniť vyše 330 miliónov eur na sanáciu dopadov hospodárskej krízy a záchranu zamestnanosti v regiónoch. „To čo si vážim najviac, je prísľub premiéra, že nebude siahať na sociálne programy,“ informoval predstaviteľov mikroregiónu. Ocenil prínos nášho vstupu do eurozóny, ktorý práve v čase hospodárskej krízy našu ekonomiku zachránil pred rapídnym poklesom.


V tomto regióne navštívil aj obec Kechnec. Starosta obce Jozef Konkoly hlave štátu predstavil rozvojový plán tejto obce a informoval ho o aktuálnych problémoch s prepúšťaním zamestnancov, ktoré zasiahli tunajší priemyselný park. Starosta priznal, že súčasná hospodárska kríza dokazuje, že trhová ekonomika všetko nevyrieši, a preto je nevyhnutná súčinnosť podnikateľov s miestnou a regionálnou samosprávou i s vládou. Informoval ho aj o možnostiach úspešnej náhrady tisícky stratených pracovných miest novými investíciami v miestnom priemyselnom parku s vyššou pridanou hodnotou.


V ďalšej východoslovenskej obci Čaňa privítal Ivana Gašparoviča starosta Michal Rečka a predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. Hlavnou témou jeho diskusie s primátormi a starostami obcí okresu Košice-okolie bola hospodárska kríza a jej dopady na občanov Slovenska. Podľa prezidenta je dobré, že Slovensko začalo reagovať okamžite a že je tu veľká snaha o udržanie zamestnanosti, hospodárskeho rastu a zachovanie sociálnych programov.


 



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.