Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Predpoklady rozvoja obcí i regiónov

Slovensko, 26. 12. 2007 (Verejná správa 25-26/2007)



Dňa 30. októbra 2007 sa v Oščadnici uskutočnilo 7. zasadnutie Slovensko-českej (Česko-slovenskej) medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu (ďalej len „komisia“). Slovenskú delegáciu viedol predseda slovenskej časti komisie Vladimír Čečot, štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Českú delegáciu viedol predseda českej časti komisie Jiří Vačkář, námestník ministra pre miestny rozvoj Českej republiky.


Účastníkov komisie privítal na pôde obce Oščadnica jej starosta Miloslav Šulgan.


Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja v úvodnom slove zvýraznil, že Žilinský samosprávny kraj a Moravsko-sliezsky kraj sú priestorom dynamického rozvoja územia a výzvou pre ďalší sociálno-ekonomický rozvoj obyvateľov slovensko-českého pohraničia.


Vladimír Čečot, predseda slovenskej časti komisie, vo svojom úvodnom vystúpení zdôraznil nevyhnutnosť budovania kvalitnej infraštruktúry, ktorá je základným predpokladom rozvoja každej obce, regiónu či štátu. Preto bola na rokovanie komisie zaradená informácia ministerstiev dopravy o aktuálnych možnostiach urýchlenia výstavby a o vývoji v oblasti dopravy na oboch stranách hranice. Túto potrebu umocňuje skutočnosť, že od 21. novembra 2007 budú zrušené hraničné kontroly, čím sa zjednoduší voľný pohyb osôb na slovensko-českej hranici.


Jiří Vačkář, predseda českej časti komisie, nadviazal na predsedu slovenskej časti komisie Vladimíra Čečota s tým, že voľný pohyb osôb na slovensko-českej hranici bude klásť zvýšené nároky na výstavbu dopravnej infraštruktúry i na komunikáciách II. a III. triedy. S tým súvisí aj zintenzívnenie rozvoja infraštruktúry cestovného ruchu.


I. Možnosti urýchlenia budovania dopravnej, cestnej a železničnej infraštruktúry v slovensko-českej hraničnej oblasti


Komisia podporuje prijatie legislatívnych opatrení Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky umožňujúcich urýchlenie cestnej infraštruktúry. Vyzýva ministerstvá zainteresované do prípravy výstavby prehodnotiť súčasnú legislatívu s cieľom urýchliť prípravu.


1.Prepojenie púchovského a zlínskeho regiónu


Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Českej republiky o prepojení slovenskej rýchlostnej cesty R49 na slovensko-českej štátnej hranici viedla českú stranu so súhlasom slovenskej strany k požiadavke zaradenia tohto ťahu do siete TEN-T, pre urýchlenie procesu prípravy a možnosti kofinancovania z Kohézneho fondu. Organizácie poverené ministerstvami dopravy Slovenskej republiky a Českej republiky, t. j. slovenská Národná diaľničná spoločnosť, a. s. Bratislava a české Riaditeľstvo ciest a diaľnic spoločne zabezpečili podklady pre zaradenie rýchlostného ťahu Beluša (R6 v SR) – Hulín (R49 v ČR) do európskej siete TEN-T, pričom česká strana odovzdala predmetnú žiadosť začiatkom roka 2007 do Bruselu. Česká strana oznámi výsledok tejto požiadavky po jej schválení v Európskej komisii. Do konca roka 2007 bude vypracovaná správa o hodnotení vplyvov na životné prostredie pre trasu R6 Púchov – štátna hranica SR/ČR. Začatie výstavby sa predpokladá po roku 2010.


Komisia odporúča Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky a Ministerstvu dopravy Českej republiky, aby po schválení zaradenia tohto ťahu do siete TEN-T spoločne uplatňovali nárok na kofinancovanie z Kohézneho fondu.


Komisia odporúča Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky a Ministerstvu dopravy Českej republiky, aby na najbližšie zasadnutie komisie pripravili podrobný časový harmonogram prípravných prác pre výstavbu R49/R6 vrátane návrhov na urýchlenie prípravného procesu.


2. Prepojenie žilinského a ostravského regiónu


K zlepšeniu dopravného prepojenia na ceste E75 (I/11) bolo dňa 26. júna 2007 podpísané Memorandum medzi Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a Ministerstvom dopravy ČR o spolupráci pri príprave a realizácii cestného a železničného prepojenia na slovensko-českej štátnej hranici medzi obcamiSvrčinovec a Mosty u Jablunkova.


Na prípravu tohto cestného prepojenia bude zriadená spoločná medzirezortná pracovná skupina v gescii ministerstiev dopravy na vzájomnú výmenu informácií, koordináciu budúceho prepojenia cesty č. I/11 na českej strane a R5 na slovenskej strane a na prípravu medzivládnej dohody o bode prepojenia. Slovenská strana navrhla do pracovnej skupiny zástupcov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. Bratislava a Slovenskej správy ciest; česká strana oznámi zástupcov medzirezortnej skupiny do konca novembra 2007.


Železničné prepojenie bude riešené koordinovaným postupom obidvoch strán. Na českej strane sú pripravené všetky podmienky pre vybudovanie vlečky priemyselnej zóny Nošovice. Pokračuje prípravná práca na optimalizáciu tratí Ostrava – Kunčice – Frýdek-Místek – Český Těšín a Bystřice nad Olší – Mosty u Jablunkova. Na slovenskej strane boli vytvorené všetky podmienky na odbočenie vlečky zo železničnej trate do závodu Kia Motors Slovakia Žilina.


V náväznosti na rokovania ministrov dopravy oboch krajín bola komisia informovaná o postupe prác na rekonštrukcii mostu cez rieku Morava na traťovom úseku Břeclav – štátna hranica SR/ČR.


Obe ministerstvá dopravy sa zaväzujú informovať na najbližšom zasadnutí o krokoch k urýchleniu tohto dopravného prepojenia.


3. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a Ministerstvo dopravy ČR si v októbri 2007 vymenili upravený návrh „Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o údržbe a opravách cestných mostných objektov a úsekov ciest na slovensko-českej štátnej hranici“. Návrhy budú na obidvoch stranách postúpené na medzirezortné pripomienkové konanie a následne v pracovnom postupe na schválenie vládami a parlamentmi Slovenskej republiky a Českej republiky.


4. Komisia vzala na vedomie informáciu ministerstiev dopravy oboch krajín o možnostiach zahájenia rokovaní k trojstrannej slovensko-česko-poľskej spolupráci v trojuholníku Katowice – Ostrava – Žilina a odporúča, aby predmetná problematika bola zaradená na najbližšie rokovanie Slovensko-poľskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu v roku 2008 za účasti expertov z Českej republiky.


5. Komisia odporúča Ministerstvu financií Slovenskej republiky, samosprávnym krajom, obciam a mestám hľadať možnosti využitia hraničných objektov pre rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu, priemyselných parkov a iných aktivít v pôsobnosti samospráv prevodom majetku z Ministerstva financií Slovenskej republiky na samosprávne kraje, obce a mestá; využiť k tomu prostriedky Schengenského fondu.


II. Perspektívy rozvoja slovensko-českej spolupráce v oblasti cestovného ruchu


1. Komisia konštatuje, že rozvoj cestovného ruchu nielen v prihraničných oblastiach je priamo úmerný s urýchľovaním výstavby a skvalitňovaním dopravnej infraštruktúry. Komisia vyzýva všetkých vlastníkov pozemných komunikácií – Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky, samosprávne kraje, obce a mestá – aby sa zamerali na túto oblasť ako priamu podporu rozvoja cestovného ruchu.


2. Komisia rozhodla o vytvorení Pracovnej skupiny pre cestovný ruch do 31. marca 2008 a žiada Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstvo pre miestny rozvoj Českej republiky personálne zabezpečiť členstvo relevantných subjektov z oboch strán.


3. Komisia na základe žiadosti Združenia obcí subregiónu Pod Bradlom, člena Euroregiónu Bílé-Biele Karpaty, odporúča Ministerstvu hospodárstva Slovenskej republiky posúdiť možnosť zmeny zaradenia územia subregiónu Podbradliansky kraj zo štvrtej kategórie do vyššej kategórie v rámci spracovanej Regionalizácie cestovného ruchu v Slovenskej republike do roku 2013. Súčasťou uvedeného územia je Národná kultúrna pamiatka Mohyla gen. M. R. Štefánika na Bradle a jeho rodný dom – múzeum na Košariskách.


III. Zhodnotenie implementácie Operačného programu cezhraničnej spolupráce Iniciatívy Spoločenstva Interreg IIIA Slovenská republika – Česká republika 2004 – 2006


Na programové obdobie 2004 – 2006 vytýčil operačný program pre slovensko-českú cezhraničnú spoluprácu dve zásadné priority, ktoré boli tematicky orientované na ľudské zdroje, sociálno-kultúrny rozvoj a rozvoj cestovného ruchu a krajiny. Pri hodnotení počtu zrealizovaných projektov alebo tých, ktoré sa v súčasnosti v zmysle pravidla n+2 ešte realizujú, je zjavná najmä veľká koncentrácia záujmov a potreba projektových žiadateľov na budovanie a rozvoj turistickej a doplnkovej infraštruktúry. Naopak, aby aj v oblasti rozvoja krajiny s ohľadom na environmentálne aspekty bol uspokojivý počet projektov, boli zo strany Riadiaceho orgánu programu (Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR) a Národného orgánu programu (Ministerstvo pre miestny rozvoj ČR) zintenzívnené informačné a propagačné aktivity v tejto oblasti. V oblasti sociálno-kultúrneho rozvoja a sieťovania bol zaznamenaný len priemerný počet projektov.


V tomto programovom období bolo schválených celkovo 245 veľkých projektov zo slovensko-českého prihraničia a mnoho malých neinvestičných projektov v rámci Fondu mikroprojektov v celkovej hodnote 13,7 mil. EUR. K dnešnému dňu bolo českým projektovým žiadateľom vyplatených cca 77,5 % finančných prostriedkov z celkovej alokácie 9 mil. EUR a slovenským projektovým žiadateľom cca 70 % finančných prostriedkov z celkovej alokácie 4,5 mil. EUR.


Skúsenosti získané počas doterajšej implementácie programu na oboch stranách potvrdzujú správny výber obsahu a zamerania programu. Správa o výsledku vnútorného auditu systému implementácie Iniciatívy Spoločenstva Interreg IIIA je svedectvom dobrého systému riadenia a kontroly implementácie realizovaných projektov.


Komisia žiada Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a Ministerstvo pre miestny rozvoj Českej republiky zabezpečiť včasnú realizáciu projektov zahájených až v roku 2006 tak, aby sa dosiahlo úplné vyčerpanie alokovaných prostriedkov z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.


IV. Stav schvaľovacieho procesu Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013


Získané skúsenosti a dobrá spolupráca v rámci implementačných štruktúr Českej republiky a Slovenskej republiky z programového obdobia 2004 – 2006 boli dobrým východiskom pre udržanie maximálne možnej kontinuity z hľadiska obsahu, implementačných štruktúr, ako aj vlastnej implementácie programu v novom programovom období 2007 – 2013. Čiastočné spresnenie obsahu priorít vychádza najmä z nových podmienok partnerstva daných dodržiavaním Lead partner princípu.


Pre celé programové obdobie majú obe strany k dispozícii celkom 92,74 mil. EUR z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, čo kladie nemalé nároky na kvalitu programovania. Miera kofinancovania bola zo strany Európskej komisie oproti minulému programovému obdobiu navýšená o 10 %, čo znamená, že predstavuje 85 % z celkovej čiastky oprávnených nákladov na projekt.


Základný programový dokument operačného programu sa pripravoval v priebehu celého roku 2006 a v roku 2007 spoločne na úrovni Riadiaceho orgánu, Národného orgánu a regiónov z oboch strán hranice a v súčasnosti je zahájené schvaľovacie konanie v Európskej komisii. Doplnkové dokumenty (programový manuál, projektová žiadosť atď.) sú v súčasnej dobe pripravujú na úrovni Riadiaceho orgánu a Národného orgánu programu.


Naštartovanie operačného programu sa predpokladá po prvom zasadnutí Monitorovacieho výboru na prelome januára a februára 2008.


Komisia odporúča vyhlásiť program v čo najkratšom čase po jeho schválení v DG Regio pri Európskej komisii v Bruseli.


Implementácia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1082/2006 z 5. júla 2006 o Európskom zoskupení územnej spolupráce (EZÚS)


V záujme zníženia ťažkostí, s ktorými sa stretávajú členské štáty Európskej únie, ale najmä regionálne a miestne orgány pri vykonávaní a riadení aktivít územnej spolupráce v rámci rozdielnych vnútroštátnych právnych predpisov a postupov bolo dňa 5. júla 2006 schválené nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1082/2006 o Európskom zoskupení územnej spolupráce (EZÚS).


Cieľom EZÚS je uľahčovať a podporovať cezhraničnú, nadnárodnú a medziregionálnu spoluprácu medzi svojimi členmi. Členmi môžu byť členské štáty, regionálne, miestne orgány, subjekty riadené verejným právom v zmysle smernice Európskeho parlamentu a Rady o koordinácii postupov zadávania verejných zákaziek práce, dodávok tovaru a verejných zákaziek na služby a združenia pozostávajúce zo subjektov patriacich do uvedených kategórií.


Na založenie EZÚS je potrebný predbežný súhlas členského štátu s účasťou perspektívneho člena v EZÚS; na Slovensku je v legislatívnom konaní návrh zákona o EZÚS. Jeho navrhovaná účinnosť sa predpokladá 1. marca 2008.


Na českej strane bola vytvorená pracovná skupina v gescii Ministerstva pre miestny rozvoj ČR, ktorá má za úlohu harmonizovať príslušnú legislatívu. Jej účinnosť sa predpokladá v druhej polovici roku 2008.


Komisia oceňuje iniciatívu Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a odporúča uskutočniť konferenciu k aplikácii nariadenia o EZÚS v krajinách V4 + Rakúsko v 1. štvrťroku 2008.


V. Urbanistická štúdia slovensko-českého prihraničného územia


Komisia zobrala na vedomie informáciu o rozpracovanej Urbanistickej štúdii slovensko-českého prihraničného územia vypracovanej na základe spoločného rozhodnutia komisie na výkon Dohody medzi Ministerstvom výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a Ministerstvom pre miestny rozvoj Českej republiky v oblasti územného plánovania a stavebného poriadku z 23. mája 2002.


Hlavným cieľom urbanistickej štúdie je v súčinnosti oboch krajín vypracovať územnoplánovací podklad na účely koordinácie rozvojových zámerov a vytvorenie podmienok pre spoluprácu pri realizácii zámerov v riešenom území na princípe vzájomnej výhodnosti a v súlade s princípmi udržateľného rozvoja. Hlavnými úlohami štúdie je vymedziť kontaktné územia, stanoviť územia pre riešenie hlavných stretov záujmu a vymedziť spoločné slovensko-české „cieľové územia“ územného rozvoja.


Komisia odporúča Ministerstvu výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a Ministerstvu pre miestny rozvoj Českej republiky dopracovať Urbanistickú štúdiu slovensko-českého prihraničného územia v Slovenskej republike a Českej republike do spoločného dokumentu do konca roku 2008.


VI. Prezentácia projektov


Komisia ocenila úspešné projekty realizované v obci Oščadnica v rokoch 1996 – 2006 v rámci rôznych iniciatív EÚ. Z finančných prostriedkov Programu cezhraničnej spolupráce Interreg IIIA Slovenská republika – Česká republika 2004 – 2006 boli realizované tieto projekty:




  1. Zvýšenie kvality životných podmienok v prihraničnom regióne Veľká Rača prostredníctvom investície do informačného systému ako nástroja podpory cestovného ruchu – ČR / SR,

  2. Rozvíjanie cezhraničnej spolupráce prostredníctvom revitalizovaného lesoparku.



Komisia vyslovila uznanie Strednej škole strojárskej a dopravnej Frýdek Místek za aktivity v rámci projektu „Zvýšenie kvalifikácie žiakov Strednej školy strojárskej a dopravnej Frýdek Místek prostredníctvom spolupráce so Stredným odborným učilišťom strojárskym v Čadci“ spolufinancovaného z prostriedkov Programu cezhraničnej spolupráce Interreg IIIA Slovenská republika – Česká republika 2004 – 2006.


VII. Rôzne



  1. Komisia vzala na vedomie plnenie záverov prijatých do jej 7. zasadnutia.

  2. Vychádzajúc z odporúčania Euroregiónu Bílé-Biele Karpaty komisia žiada všetkých slovenských gestorov operačných programov 2007 – 2013 zosúladiť legislatívu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a nakladania s biologicky rozložiteľnými odpadmi z mäsopriemyslu s českou legislatívou.

  3. Komisia na základe iniciatívy Euroregiónu Bílé-Biele Karpaty odporúča vytvoriť Pracovnú skupinu pre životné prostredie a žiada Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Ministerstvo životného prostredia Českej republiky personálne zabezpečiť členstvo relevantných subjektov z oboch strán.

  4. V súlade so Štatútom komisie III. kapitolou bodom č. 6 komisia sa rozhodla uskutočňovať zasadnutia dvakrát ročne, striedavo na území Slovenskej republiky a Českej republiky.

  5. Komisia rozhodla, že na svojom 8. zasadnutí prerokuje:



  • cezhraničnú spoluprácu v oblasti životného prostredia a ochrany prírody,

  • využitie alternatívnych zdrojov energie,

  • nový právny nástroj o Európskom zoskupení územnej spolupráce (EZÚS) uplatňovaný v podmienkach Slovenskej republiky a Českej republiky,

  • plnenie Memoranda medzi Trnavským samosprávnym krajom a Juhomoravským krajom,



  1. prezentáciu Trnavského samosprávneho kraja a Juhomoravského kraja o infraštruktúre cyklotrás na slovensko-českom pohraničí.

    Komisia v rámci technicko-organizačnej prípravy jej rokovaní ukladá výkonným tajomníkom komisie zabezpečiť predkladanie materiálov na svoje rokovania v písomnej podobe.



Komisia vyslovuje poďakovanie starostovi obce Oščadnica Miloslavovi Šulganovi za dôstojné privítanie účastníkov 7. zasadnutia Slovensko-českej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu.


Bolo dohodnuté, že ôsme zasadnutie komisie sa uskutoční v júni 2008 v Juhomoravskom kraji v Českej republike.


Tento protokol bol vyhotovený v Oščadnici dňa 30. októbra 2007 v dvoch vyhotoveniach, každý v jazyku slovenskom a jazyku českom, pričom oba texty majú rovnakú platnosť.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.