Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Dve prehry bývalého českého premiéra

Slovensko, 28. 5. 2009 (Verejná správa 11/2009)



Mirek Topolánek neskončil len ako premiér kabinetu, ale po páde jeho vlády aj ako šéf českého poloročného predsedníctva v Európskej únii. Na obe tieto zásadné prehry kedysi vplyvného muža pravicovej politickej strany ODS sa možno pozerať z viacerých uhlov. Podstatou však bolo a zostáva najmä zotrvávanie tejto strany na neoliberálnej filozofii a úzky okruh ľudí okolo jej predsedu.


V čase, keď celý svet čelí tvrdém pádu amerického neoliberálneho kapitalizmu, česká pravicová vláda bola v Európe jedna z posledných, ktorá aj ústami samotného premiéra označila napríklad Obamov recept záchrany za cestu do pekiel a doporučovala klasické, jasne prežité riešenie – trh všetko vyrieši! V tomto Topolánkovom kurze si prihrieval svoju polievku aj známy euroskeptik, prezident Václav Klaus, ktorý terajšiu krízu označuje slovom chrípka. A vraj, chrípka zvykne prejsť sama od seba buď za týždeň, alebo za sedem dní...


Tak Topolánek, ako aj Klaus, Vondra, alebo Swarzenberg a ďalší nepochopili najzákladnejšiu vec – neoliberálni kapitalisti vybrakovali podstatu systému do tej miery, že krvácajúce spoločnosti môže zachrániť už iba štát a spoločné globálne kroky najväčšmi postihnutých štátov. Neviditeľnú ruku trhu musela zákonite nahradiť viditeľná ruka štátu, pretože politickí a hospodárski avanturisti neoliberálnej filozofie sa bezohľadne vysmievali do očí celému svetu. Týchto protagonistov – a na Slovensku tiež nájdeme ich zástavníkov – museli štáty poslať na slepú koľaj, pretože hrozilo a hrozí, že by so sebou strhli do priepasti bankrotu každého a všetkých, celé spoločnosti i kompletné hospodárstva krajín. Preto sa trebárs francúzsky prezident Nicolas Sarkozy ešte pred odovzdaním predsedníctva Európskej únie do českých rúk vyjadroval o tamojšej politickej garnitúre s veľkým dešpektom.Vzápätí po usadnutí do predsedníckej stoličky sa začali v Topolánkovom riadiacom velíne hromadiť ďalšie zložité udalosti, pred ktorými sa nedalo utiecť. Išlo napríklad o plynovú krízu, ktorú ešte ako tak zvládol aj osobnou návštevou Moskvy i Kyjeva. Zjavne však zaváhal v súvislosti s izraelskou genocídnou vojnou proti palestínskej Gaze. On i jeho reliktný minister zahraničných vecí, ktorý má aj po dlhých reštitučných pokonávkach v Česku ešte stále zreteľné problémy s komunikáciou v tomto jazyku, nechápali a dodnes nechápu, že zahraničná politika Európskej únie voči Izarelu nekopíruje jednostrannú americkú podporu tejto krajine. Zavraždenie takmer tisícpäťsto Palestínčanov za necelých dvadsať dní – to nemožno označiť inakšie, len ako genocídu. Aj preto túto krvavú agresiu vyšetruje špeciálna komisia Organizácie spojených národov a prvý raz od vzniku štátu Izrael sa verejne a bez strachu z obvinenia z antisemitizmu hovorí o možnosti, že Izrael spáchal v Gaze vojnové zločiny.


Dnes už bývalý český premiér nemal navyše dobré postavenie ani na domácej vnútropolitickej scéne. Napriek zdrvujúcej porážke ODS v krajských voľbách, čo bolo dostatočne varovným signálom, pokračoval v uplatňovaní tvrdého pravicového kurzu – trebárs aj presadzovaním krajne nepopulárnych poplatkov občanov u lekára. Hlavná opozičná sila – sociálna demokracia na čele s Paroubkom – z viacerých dôvodov nebrala tentoraz ohľad ani na české predsedníctvo v Európskej únii a pričinila sa o pád vlády. Z hľadiska taktiky v najnevhodnejšom období, ale z hľadiska jej politickej stratégie zrejme v najlepšom čase.


Nemožno povedať, že ak by Topolánkov kabinet nebol padol, české predsedníctvo v EÚ by sa uberalo správnym smerom, alebo by získalo lepší kredit. Česká republika si dôveru obnovila len sčasti a na poslednú chvíľu – dôležitým hlasovaním v Senáte za prijatie Lisabonskej zmluvy. Proti znovu tvrdo vystúpil Václav Klaus a zrejme bude zdržiavať svoj ratifikačný podpis až do jesene, kým sa nedozvie, ako sa k zmluve postavia Íri v druhom referende.


Tak či onak, bývalý český premiér a jeho vláda zanechávajú po sebe pachuť, akú mávame v ústach po lákavom súste, ktoré nás sklamalo. Český recept v európskej kuchyni nezavoňal a nezachránila ho ani posledná Topolánkova akcia so zvolaním pražského sumitu o takzvanom Východnom partnerstve, čo je projekt primknutia piatich bývalých sovietskych republík k spoločenstvu. Do Prahy neprišiel Sarkozy. Väčšina politických lídrov – až na Merkelovú a Juščenka – zostala doma a na stretnutie prišli viac či menej druhoradí zástupcovia.


Úradníckemu českému premiérovi Fischerovi tak zostane upratovanie zvyškov po neúspešnom predchodcovi a na konci júna si celá únia zrejme spokojne vydýchne, že európsku varešku prevezme ďalšia krajina v rotácii – Švédsko. Neúspech českého predsedníctva je však zlým vysvedčením aj pre ostatné nové krajiny Európskej únie, vrátane Slovenska. Česká republika bola po Slovinsku iba druhým štátom z bývalého sovietskeho bloku, ktorý mal Európe ukázať riadiace schopnosti nových členov spoločenstva. Pre tvrdú neoliberálnu orientáciu Topolánkovej zostavy sa táto šanca premárnila.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.