Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Rezignácia je tu neznámym pojmom

Slovensko, 28. 5. 2009 (Verejná správa 10/2009)



Vjazd do obce Malinovo lemujú z jednej strany staré gaštany. Nostalgicky pripomínajú časy, keď po hradskej do kaštieľa prichádzali vozy, alebo elegantné koče. Cesta od hlavného mesta, ktoré je vzdušnou čiarou iba desať kilometrov, trvala konskému povozu podľa svedectiev zo 14. storočia údajne poldruhej hodiny. Dnes, keď sa v špičke natlačia na seba desiatky áut, trvá možno tiež toľko. Kaštieľ, ponorený do zelene parku v anglickom štýle, stojí na svojom mieste ako pred stáročiami, ale dedinu prekryl moderný vzhľad.


Malinovo, podobne ako ostatné obce v blízkosti Bratislavy, zažíva nebývalý stavebný rozmach. Zo všetkých strán pribúdajú nové ulice, nové štvrte, aj v starých zástavbách sa stavia a prestavuje. Do nových domov sa sťahujú mladé rodiny s deťmi s očakávaniami novej kvality života. Budú sa mať lepšie ako v meste?


„Obce sú často postavené do situácií, na ktoré neboli pripravené – štruktúrou služieb, možnosťami vzdelávania, kultúrneho či športového vyžitia sa nemôžu s mestom vôbec porovnávať,“ hovorí starostka Eva Godová. „Lužná príroda v okolí Malinova má síce svoje čaro, ale nie je tu zatiaľ vybudovaná sieť turistických chodníkov alebo cyklotrás ako v blízkych Malých Karpatoch. Takže noví obyvatelia sa môžu spočiatku cítiť sklamaní z možností, ktoré im tunajšia príroda a život na dedine poskytuje.“


Na vlne aktivity


Malinovo sa však vôbec netvári rezignovane a premyslene pracuje na tvorbe toho zvláštneho fluida, ktoré v ľuďoch vytvára pocit domova. Hneď na začiatku obce, pri vchode do záhradníckej školy, začína úhľadný, farebnými dlaždicami vydláždený chodník, moderný mestský typ osvetlenia a tabule s informáciami z histórie. Zo štrukturálnych fondov Európskej únie získala samospráva finančné prostriedky na výstavbu historického náučného chodníka, ktorý sprevádza návštevníka dedinou a upozorňuje na najzaujímavejšie miesta a pamiatky. S chodníkom pribudli do obce lavičky, vysadili celé pásy nových stromov, kríkov a trávnatých plôch. „Chceme tu mať predovšetkým pekne a čisto,“ poznamenáva starostka s typicky ženským zmyslom pre poriadok.


Aj keď v uliciach obce vládne čulý stavebný ruch, pôsobí konsolidovane. Možno aj preto, že v stavebných aktivitách pomáhajú tunajší podnikatelia a záleží im na vzhľade svojej obce. Upravujú chodníky, montujú nové zábradlia. Stavebné a údržbárske práce ponúka obecný úrad v prvom rade miestnym remeselníkom – murárom, kúrenárom, inštalatérom či maliarom, ktorí majú záujem. Dobrá podnikateľská klíma v obci pomohla pri výstavbe informačného turistického centra, aj pri rekonštrukcii a nadstavbe miestnej materskej školy. Od septembra do nej bude chodiť až 85 detí a zdá sa, že o najmladšiu generáciu je na najbližšie obdobie postarané.


Na rekonštrukciu verejného osvetlenia získala obec financie z Nórskeho peňažného fondu. Štandardné svietidlá vymenili za led kategóriu odborníci najprv na historickom náučnom chodníku, začiatkom júna sa začnú inštalovať aj v ostatných uliciach. Po úplnej rekonštrukcii usporí obec v rámci verejného osvetlenia približne dve tretiny elektrickej energie. Oveľa krajší vzhľad svietidiel dodá obci modernejší ráz.


Malinovo je dvojjazyčná obec. Dvojjazyčne vychádzajú aj miestne noviny Správy z Malinova, dvojjazyčne sa tlačia letáky a pozvánky na všetky obecné akcie, dvoma jazykmi sa prihovára obyvateľom miestny rozhlas. „Nič u nás nebráni pokojnému a priateľskému spolunažívaniu. Noví občania sa bez problémov prispôsobili životu v Malinove, prijali dvojjazyčnosť ako jeho prirodzenú súčasť,“ dodáva starostka. Noví obyvatelia sa zaujímajú o dianie v obci, zúčastňujú sa na kultúrnych akciách, navštevujú športoviská a detské ihrisko. Štýlové detské ihrisko je vlastne v areáli TJ Malinovo a spolu s prírodným amfiteátrom je súčasťou unikátnej rekreačnej zóny obce, ktorú jej môžu iné závidieť.


Materské centrum Pinochio vzniklo z iniciatívy mladých matiek. Obec im vyšla v ústrety prenajatím priestorov kultúrneho domu za symbolickú cenu. Centrum slúži na využívanie voľného času žien na materskej dovolenke s deťmi do troch rokov. Medzi hlavné aktivity patria jazykové, zdravotnícke a skrášľovacie kurzy. Pre deti sa organizujú hry v telocvični alebo na modernom ihrisku s umelým trávnikom.


Knižnica, ktorá zbližuje ľudí


Po novom ožila obecná knižnica. Do troch pekných miestností s novými policami kníh prišli dospelí i deti najskôr zo zvedavosti, ale veľmi rýchlo si zvykli chodiť tam ako do klubovne. Obecná knižnica poskytuje návštevníkom aj internetové služby a najmä školáci ich radi využívajú. Deti stmelil zaujímavý nápad nahrať pár rozprávok na CD a venovať ich rodičom. Na projekte spolupracovali s knižnicou aj učiteľky jednotriednej základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským i maďarským a dvojjazyčné CD Čítame si rozprávku pokrstili tesne pred Vianocami.


Ľuďom sa zapáčila aj myšlienka pripraviť burzu kníh – ak chceš, prines knihu, ak chceš, vezmi si inú, dôležité je, že chceš čítať. Knižnica pri triedení svojho fondu pripravila bohatú ponuku, každý si z nej mohol vybrať podľa svojho vkusu a – zadarmo. Na prvej burze bola hosťom dokonca Oľga Feldeková a venovala malinovským čitateľom svoju dvojjazyčnú knižku Veverica – Mókus.


Práve v knižnici sa zrodila myšienka zriadiť deťom priestor pre klubové aktivity, vytvoriť akúsi paralelu mestským centrám voľného času. Obec poskytla priestory telocvične, kultúrneho domu i knižnice a deti sa vďačne nahlásili do klubov. Už ich je päť (tanečný, hudobný, stolnotenisový, klub loptových hier a tvorivé dielne), detí je desaťkrát toľko a priebežne sa prihlasujú ďalšie. Členské v kluboch je symbolické, prioritou obce nie je na deťoch a ich rodičoch zarábať. Taký klub je ideálna pôda na vytváranie kamarátstiev medzi deťmi, ktorí sa do Malinova prisťahovali nedávno a deťmi, ktoré tu majú aj starých rodičov.


Zaujímavo pracuje s deťmi miestny Dobrovoľný hasičský zbor. Najskôr najstarší členovia získali do zboru mládežníkov (o celú hasičskú techniku sa vášnivo starajú práve oni), a tí sú zas príťažlivým vzorom pre školákov. Detský oddiel ovláda prácu s hadicami, celú hasičskú terminológiu a poctivo chodí na každý tréning.


Ďalším jubilantom v obci bola vlani v októbri Združená stredná škola záhradnícka Gustáva Čejku, ktorá má už osem a pol desaťročí. Sídli v bývalom kašieli grófa Apponyiho v Malinove. Pre potreby poľnohospodárstva, zeleninárstva , kvetinársku a okrasnú produkciu ju v roku 1923 zriadilo ministerstvo pôdohospodárstva prvej ČSR a bola prvou školou tohto druhu na území Slovenska. Na jej otvorení sa zúčastnil aj vtedajší minister pôdohospodárstva ČSR Milan Hodža. V súčasnom období poskytuje škola možnosť vzdelávania v štvorročnom študijnom odbore záhradníctvo so zameraním na kvetinárstvo a sadovníctvo alebo na viazanie a aranžovanie kvetín. „Táto škola bola v našej obci vždy pojmom. Aj keď jej zriaďovateľom je vyšší územný celok, škola reprezentuje Malinovo na výstavách, na rozličných súťažiach,“ hovorí Eva Godová.


Ako mnohé školy na Slovensku, aj táto zápasí najmä s finančnými problémami. Budova kaštieľa si už doslova pýta rekonštrukciu. V súčasnosti tu študuje približne poldruha stovky žiakov a v čase, keď záhradnícke a sadovnícke služby prežívajú renesanciu, aj škole by mohlo svitnúť na lepšie časy.


V čase príprav


Obecné zastupiteľstvo v súčinnosti so školou pripravuje štúdiu na revitalizáciu nádherného parku a pokúsi sa získať finančné prostriedky z fondov EU. Starobylý park v anglickom štýle pri kaštieli sa spomína už v 17. storočí, keď tam mal sídlo ostrihomský arcibiskup Szelepcsényi. Neskôr kaštieľ získala stará šľachtická rodina Apponyiovcov a v polovici 19. storočia ho prestaval do súčasnej podoby ako svoje letné sídlo gróf Albert Apponyi. Zachovala sa aj fotografia, ako sa po parku prechádza s prezidentom Theodore Roosweltom.


Začiatkom apríla uskutočnila obec prehliadku malinovských talentov a všetkých prekvapilo, aké osobnosti v Malinove žijú. Je tu niekoľko skvelých hudobníkov na čele so svetoznámym kontrabasistom Tiborom Nagyom. Predsedníčka poroty, herečka Viki Ráková, nešetrila chválami.


V júni bude v budove starej školy výstava historických predmetov Ako sme žili, vlastivedná hra pre deti Poznaj svoje Malinovo, Kultúrne leto, ktoré tradične pripravuje Csemadok, medzinárodný futbalový turnaj Malinovská kopačka a ďalšie podujatia. Dominantnou akciou je septembrový Deň obce – tradičná súťaž družstiev vo varení gulášu o lopár starostky, ktorú vždy dopĺňa bohatý kultúrny program. Vlani si časť z neho pozrel aj prvý muž SR – prezident republiky Ivan Gašparovič. Najpohotovejšie sa prejavili deti – okamžite sa pred ním postavili do radu a trpezlivo čakali, kým sa každému podpíše.


Malinovo doslova obteká Malý Dunaj a zo všetkých miest je k nemu blízko. Obec je odhodlaná chrániť tento krásny priestor a starať sa o úzky pás zelene na jeho brehoch. Spolu s predstaviteľmi ostatných obcí na hornom toku Malého Dunaja uvažuje o tom, ako brehy rieky zrevitalizovať a súčasne využiť na rekreačné zázemie pre obyvateľov. Projekt nebude jednoduchý a nezaobíde sa bez príspevku z fondov Európskej únie. Stojí však za to, aby sa miestam, kde pred osemsto rokmi stál brod spájajúci žitnoostrovské nivy s karpatskými vinohradmi, v blízkosti najväčšej európskej zásobárne pitnej vody, venovala maximálna pozornosť.


Alexander SOTNÍK



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.