Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 3. 7. 2009 (Verejná správa 13/2009)



Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Pastorka do funkcie predsedu Slovenskej akadémie vied. Menovanie je prejavom dôvery vedeckej obce a ocenením vedeckých výsledkov nového predsedu: „Som presvedčený,“ povedal prezident, „že veda, výskum a najmä vzdelanie sa nedostane do programu vlády ako niečo sekundárne, ale že táto oblasť bude v otázkach jej podpory patriť medzi priority.“ Predseda SAV zdôraznil, že našou prioritou by malo byť hlavne to, aby sme robili špičkový nielen základný, ale aj aplikovaný výskum.


Prezident SR sa usiloval podporiť občiansku účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu, a to v osobnom vyhlásení, ako aj v spoločnej výzve s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom i premiérom Robertom Ficom. Z jeho krátkeho vyhlásenia však pracovníci verejnoprávneho Slovenského rozhlasu svojvoľne vystrihli a neodvysielali nasledovné slová:„Najmä po skúsenostiach z minulého obdobia, kedy nie všetci naši europoslanci zodpovedne obhajovali záujmy Slovenska a dokonca prispievali k vytváraniu nepravdivého obrazu o nás v Európskom parlamente. Na druhej strane však musím oceniť tých europoslancov, ktorým názory občanov Slovenska neboli ľahostajné a vždy pevne stáli za svojou vlasťou a jej záujmami v európskom spoločenstve.“


Prezidentov hovorca Marek Trubač reagoval aj na komentár novinára Petra Morvaya, ktorý bol uverejnený v denníku SME s titulkom Nacionalista dňa 5. júna 2009. Predstava, že výzva prezidenta republiky k občanom, aby využili svoje právo voliť a aby neignorovali voľby do Európskeho parlamentu, je spochybňovaním demokracie, názorovej plurality, slobody prejavu a rovnosti všetkých občanov je absurdný a do neba volajúci nezmysel. V období, kedy Slovensku hrozilo, že bude opäť na chvoste krajín Európskej únie s najnižšou volebnou účasťou v eurovoľbách, by mala byť každá takáto iniciatíva vítaná. Veď do europarlamentu volíme svojich zástupcov preto, aby zastávali naše národnoštátne záujmy. Je preto smutné, že Peter Morvay ako novinár i ako občan zlyhal, keď výzvu prezidenta nielenže nepochopil, ale dokonca označil za štvavú kampaň proti časti občanov štátu, patriacich k maďarskej menšine. Každý by mal pochopiť, že možnosť rozhodnúť o svojej budúcnosti v slobodných voľbách je tým najprirodzenejším prejavom demokracie. Tento moment by mali pochopiť aj novinári. Prezident Ivan Gašparovič vo svojom vyhlásení k voľbám do Európskeho parlamentu neagitoval za žiadnu politickú stranu a rovnako nevystúpil proti žiadnej politickej strane, ale považoval za potrebné prízvukovať, aby občania volili zodpovedne voči sebe samým.


Slovenskí poslanci v Európskom parlamente by mali v prvom rade zastupovať záujmy Slovenskej republiky, ktorej občania ich do parlamentných lavíc v Štrasburgu delegovali, a až potom záujmy svojich politických frakcií. Aj keď do Európskeho parlamentu posielame len trinásť našich zástupcov, ich jednotným vystupovaním v strategických oblastiach môžu pre Slovensko urobiť viac. Nik však nebráni europoslancom rozhodovať slobodne a samostatne.


Ivan Gašparovič sa zúčastnil na odovzdaní vymenovacích dekrétov poslancom zvoleným do Európskeho parlamentu. V príhovore apeloval na nich, aby mali vždy v centre pozornosti štátoprávne postavenie Slovenska v Európskej únii ako štátu, ktorý je demokratický a ktorý má svoju predstavu nielen o svojej vnútornej, ale aj o európskej politike. Pripomenul im, aby pri svojom rozhodovaní mali vždy na mysli záujmy Slovenskej republiky.


V Prezidentskom paláci privítal predstaviteľov Únie miest Slovenska: Štefana Bošnáka, primátora mesta Trnavy, Andreja Ďurkovského, primátora Bratislavy, Pavla Hagyariho, primátora Prešova a Olivera Solgu, primátora Pezinku. Na stretnutí bol prítomný aj generálny sekretár únie Marián Minarovič. Prezident im poďakoval za to, že v období hospodárskej krízy znášajú jej dopady a zároveň hľadajú možnosti ako ľuďom pomôcť nájsť prácu. V rozhovore ďalej informoval o dôvodoch vrátenia novely zákona o majetku obcí, pri ktorej akceptoval pripomienky samosprávy. Prezident Únie miest Slovenska Štefan Bošnák toto rozhodnutie hlavy štátu uvítal. Ivan Solga, primátor mesta Pezinok, informoval hlavu štátu o probléme Bratislavského samosprávneho kraja s obmedzenou možnosťou čerpania zdrojov z eurofondov, s prehustenou dopravou a nedostatočnou infraštruktúrou. Súčasne konštatoval, že nový zákon o sociálnych službách je pre samosprávy mimoriadnou záťažou, ktorá obmedzuje rozvojové plány miest a obcí. Zhodli sa v názore, že bratislavský región je znevýhodnený, pretože z celkového množstva európskej pomoci, vyše trinásť miliárd eur, môže čerpať tento kraj iba jedno percento peňazí. Primátori sa vyslovili za sprehľadnenie a zjednodušenie administratívy pri prerozdeľovaní zdrojov z fondov Európskej únie.


V Prešovskom samosprávnom kraji navštívil Pavlovce, Vranov nad Topľou, Humenné, Medzilaborce a Sninu. Zdôraznil, že nie je náhoda, že pre svoju cestu si vybral práve tento región. V Prešovskom kraji získal v aprílových prezidentských voľbách vysoký podiel voličských hlasov, nad sedemdesiat percent. „Prišiel som sa vám poďakovať za podporu v prezidentských voľbách. Aj vďaka vám budem môcť aj v nasledujúcom päťročnom funkčnom období napĺňať svoj program – myslím národne, cítim sociálne,“ uviedol v úvode príhovoru pred predstaviteľmi mesta a regiónu Vranova nad Topľou.


V Pavlovciach, v časti Podlipníky, na stretnutí s primátormi a starostami regiónu začal stretnutie s občanmi slovami: „Naposledy som tu medzi vami bol ako odchádzajúci prezident a teraz tu stojím ako začínajúci prezident. A za to patrí vďaka vám všetkým, ktorí ste verili mojej doterajšej práci a môjmu prezidentskému programu. Chcem i naďalej slúžiť občanom a byť prezidentom, ktorému záleží na stabilite a rozvoji slovenskej spoločnosti.“ Ocenil úlohu samosprávy i význam pravidelných stretnutí s občanmi v jednotlivých regiónoch Slovenska. „Za tých päť rokov vo funkcii som absolvoval vyše štyristo pracovných výjazdov, čo znamená, že vyše roka som strávil na cestách za vami – občanmi. Tieto stretnutia mi pomáhajú v náročnom rozhodovaní o zákonoch, ktoré mi postupuje parlament,“ ubezpečil prezident. S primátorom Ladislavom Demkom si pozrel aj expozíciu Múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach.




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.