Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Výber výrazu a syntaktická synonymia

Slovensko, 14. 7. 2008 (Verejná správa 14/2008)



Ako je známe, v slovnej zásobe existuje viac ako dvestotisíc slov. Preto je lexikálna synonymia aj najbohatšie členená a funkčne najdiferencovanejšia. Na základe významových vzťahov sa slová zoskupujú do mnohých synonymických radov, ktoré sú spravidla viacčlenné. Okolo nocionálneho a bezpríznakového slova sa zoraďujú štylisticky zafarbené slová s pozitívnym i negatívnym expresívnym príznakom, napríkla: papať, papkať, papinkať – jesť – žrať, nadžgávať sa, napchávať sa. Autor jazykového prejavu si potom môže vyberať z viacerých významovo príbuzných a funkčne odlišných slov funkčne najprimeranejší výraz. Takto buduje jednak významový pôdorys svojho prejavu a jednak ho štýlovo a žánrovo špecifikuje.


Popri lexikálnej synonymii je funkčne dôležitá aj syntaktická synonymia. Dokonca z hľadiska výstavby jazykového prejavu je vlastne najdôležitejšia, lebo sa podieľa na jeho kompozičnom stvárňovaní, na členení a odstupňúvaní jeho obsahovo-tematických zložiek a prvkov. Napriek obmedzenejšiemu počtu synonymických radov poskytuje aj najväčšie výberové možnosti. Podstata syntaktickej synonymie spočíva v tom, že tá istá alebo príbuzná obsahovo-tematická čiastka jazykového prejavu sa uloží v rámci aspoň dvoch viet. Obsah viet zostáva v podstate zachovaný, prípadne sa čiastočne obmieňa, no mení sa jeho formálne vyjadrenie. Mohli sme to pozorovať na príkladoch v článku Myšlienkový obsah a stavba vety (Verejná správa č. 11/2008), kde sme ukázali, že rovnaký myšlienkový obsah sa dá vyjadriť v rámci ôsmych viet, ktoré sa líšili hlavne svojou slohovou hodnotou.


Jednoduchým dokladom o existencii syntaktickej synonymie sú prípady typu otec a syn – otec so synom; dom môjho otca – môjho otca dom – môjho otcov dom. Rozdiel medzi týmito konštrukciami nemá dosah na slohovú hodnotu textu. A jednako je istý významový rozdiel medzi synonymnými vetami Domov sa vrátil otec a syn. – Domov sa vrátil otec so synom.


V umeleckých textoch, v rečníctve, ale v niektorých publicistických žánroch – vo fejtóne, črte, besednici a prípadne aj v komentári – sa v tzv. priraďovacom sklade využíva spojkové i bezspojkové pripájanie rovnakých vetných členov. Bežná, bezpríznaková je konštrukcia, keď sa spojkou pripája posledný člen viacnásobného vetného člena: Plnovýznamové slovné druhy sú podstatné mená, prídavné mená, číslovky, zámená, príslovky a slovesá. Štylistiky príznaková je veta, v ktorej sa každý člen pripája spravidla zlučovacou spojkou. Kontext, v ktorom sa nachádza, esteticky odtieňuje, prípadne, napríklad v rečníckom prejave, môže ho aj patetizovať: Počul si kroky ľudí, ktorí páliac a klčujúc lesy zakladali Slivnicu, a Uhlisko a Blatnicu a Ochuchlov a Zelenú Misu. Bezspojkové pripájanie vetných členov vyjadrenie dynamizuje, zrýchľuje jeho tempo: Bola už neskorá jeseň, bielená zaránky slabými mrazíkmi. Lesné plody ako jahody, čučoriedky, brusnice, maliny už dávno dozreli, prezreli, opadali na zem, zhnili.


V syntaxy existujú vedľa seba spravidla dva varianty synonymického radu. Sú však aj prípady, keď príbuzný myšlienkový obsah môžeme vyjadriť v rámci viacerých viet, napríklad: Mal všetko, ale nebol šťastný. – Mal všetko, a nebol šťastný. – Mal všetko a nebol šťastný. – Hoci mal všetko, nebol šťastný.


Z hľadiska výberu syntaktickej konštrukcie je významný synonymický vzťah medzi bezpríznakovou a expresívnou vetou: Sused je výborný chlap. – Sused, to je výborný chlap. Medzi expresívne syntaktické konštrukcie patrí apoziopéza, prerývaná výpoveď, elipsa, vytýčený vetný člen, pripojený vetný člen a parentéza (vsuvka). Sú to typické prostriedky nepripravených ústnych jazykových prejavov. Postupne však prenikajú aj do písaných textov. V umeleckej próze sa využívajú na charakteristiku postáv, v reči rozprávača sú nositeľmi lyrického zamerania textu. Preto ich radi využívali autori lyrizovanej prózy (Ľ. Ondrejov, D. Chrobák, F. Švantner a iní.). Postupne sa však dostávajú aj do vecnej literatúry. Bežne ich vo svojich esejach využíval A. Matuška, napríklad (vytýčený vetný člen): Vyjednávačky a poklonkovania, hrozby a prosby slovenské v časoch memorandových i matičných – to sú v pomere k prepaseným revolučným možnostiam a ich plameňu skutočne už len uhlíky v popole.


Vďačným výrazovým prostriedkom je expresívna syntaktická konštrukcia namiesto bezpríznakovej vety aj v publicistike. Všimnime si, ako funkčne využil autor vo svojej črte elipsu. Elipsa je založená na vynechaní vetného člena, ktorý si možno doplniť z kontextu. Príklad: Prednedávnom sa v redakcii zastavil osemdesiatročný dôchodca, vlastne len tak, na kus reči. Bezpríznaková konštrukcia je takáto: Prednedávnom sa v redakcii zastavil osemdesiatročný dôchodca, KTORÝ vlastne PRIŠIEL len tak, PRIŠIEL / ZASTAVIL SA na kus reči. Rozdiel medzi obidvoma vetami je evidentný. Prvá, eliptická veta ozvláštňuje text, vnáša doň jemné estetické odtienenie.


Ako vidieť, v čase tvorby jazykového prejavu by mal autor venovať osobitnú pozornosť nielen výberu slov, ale aj výberu vety a jej stavbe. Aj v tomto prípade je síce slobodný, no musí zohľadňovať tlak všetkých faktorov komunikačnej situácie, ak chce jedinečne vyjadriť svoj komunikačný zámer tak, aby pritom rešpektoval jazykové, štýlové a komunikačné normy a aby sa prezentoval svojím individuálnym štýlom.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.