Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 4. 5. 2009 (Verejná správa 9/2009)



V čase konania druhého kola prezidentských volieb vystúpil Ivan Gašparovič ako vedúci slovenskej delegácie na Summite NATO v Štrasburgu s prejavom na zasadnutí Severoatlantickej rady. Stretol sa s lídrami členských krajín aliancie a ocenil rozšírenie o Albánsko a Chorvátsko. Skonštatoval, že za uplynulých päť rokov mala Slovenská republika možnosť oceniť prínos svojho členstva k celkovému rozvoju krajiny, ktorý nemožno merať len čisto vojenskými či bezpečnostnými parametrami. Na margo situácie v Afganistane uviedol, že dlhodobé riešenie nemôže byť dosiahnuté výhradne vojenskou cestou a NATO nie je jediným zodpovedným aktérom v regióne, ani nemá recept na vyriešenie všetkých jeho problémov. Jedným zo záverov summitu je posilnenie jednotiek v Afganistane, aby sa tak zaistila bezpečnosť v krajine počas augustových afganských prezidentských volieb. Slovensko sa chce na posilnení jednotiek NATO podieľať. Do krajiny by mal odísť osobitný zdravotnícky tím, ktorý bude pozostávať zo štyroch až piatich osôb.


Krátko po návrate sa I. Gašparovič dozvedel výsledok druhého kola volieb a stal sa opäť prezidentom Slovenskej republiky na najbližších päť rokov. V druhom kole volieb získal 1 234 787 hlasov, čo predstavuje 55,53 percenta. „Bol som presvedčený, že napriek kampani, ktorá sa proti mne viedla, najmä cez printové médiá, som nestratil dôveru občanov. To moje víťazstvo ešte znásobuje. Mám z toho veľkú radosť a chcem sa poďakovať všetkým občanom Slovenskej republiky, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Samozrejme, zvlášť chcem poďakovať tým voličom, ktorí mi dali svoj hlas. Toto je najpriamejší dôkaz, že mi občania veria a ja si to veľmi vážim. V novom funkčnom období urobím všetko, aby som nesklamal dôveru občanov. Vynasnažím sa, aby súčasná finančná kríza mala čo najmenšie dopady na občanov, aby Slovensko vo vzťahu k zahraničiu nestratilo svoje dobré postavenie, ktoré má ako otvorená a dôveryhodná krajina s dobrými ľuďmi ,“ zdôraznil. Poďakoval svojim priaznivcom, že sa rozhodovali slobodne a nedali sa ničím ovplyvniť.


Prijal predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu a podpredsedníčku strany Annu Belousovovú, ktorí mu prišli zablahoželať k znovuzvoleniu na post najvyššieho ústavného činiteľa. Po skončení stretnutia predseda SNS zdôraznil, že zvolenie Ivana Gašparoviča nepovažuje len za úspech strán, ktoré ho podporovali, ale predovšetkým za úspech občanov Slovenskej republiky. Hostia sa ohradili voči médiami podsúvanej takzvanej maďarskej karte, ktorou sa novinári usilovali spochybniť Ivana Gašparoviča.


Ján Slota podčiarkol, že vidí, aká je situácia v Maďarskej republike, ktoré je možno pred predčasnými voľbami. Fakt, že človek ako je Orbán sa môže stať premiérom Maďarskej republiky, vytvára veľkú hrozbu pre Slovensko. Aj preto je veľmi dôležité, že Ivan Gašparovič zvíťazil v prezidentských voľbách. Podpredsedníčka SNS pripomenula, že maďarskú kartu do prezidentských volieb vytiahla kandidátka Iveta Radičová, keď bola oficiálne požiadať o podporu SMK na ich kongrese, kde bol prítomný aj Orbán.


Prvou zahraničnou návštevou, ktorá prišla osobne zablahoželať Ivanovi Gašparovičovi, bol kráľ Jordánskeho hášimovského kráľovstva Abdullah II. Ibn Al Hussein, ktorý pricestoval na pozvanie hlavy štátu na historicky prvú oficiálnu návštevu. Jordánsko môže byť podľa slov Abdullaha II. Ibn Al Husseina aj vstupnou bránou slovenských firiem na arabský trh. Jordánsky hosť prejavil záujem o spoluprácu v priemyselnej výrobe, cestovnom ruchu, vodárenstve, v oblasti výmeny študentov a inde. Vzájomná obchodná výmena je na veľmi nízkej úrovni a obe krajiny ponúkajú potenciál na zlepšenie tejto bilancie. Náš prezident svojmu hosťovi predstavil možnosti rozvoja vzťahov v oblasti cestovného ruchu, kde by sme s Jordánskom mohli spoločne investovať.


Prijal niekoľko desiatok osobností Hasičského a záchranárskeho zboru Slovenskej republiky a jednotlivcov, ktorí v III. ročníku projektu Zlatého záchranárskeho kríža získali ocenenie za rok 2008. V príhovore povedal, že je pre neho vždy veľkou cťou, keď sa môže stretnúť s ľuďmi, ktorí preukázali ľudskosť, odvahu a sú ochotní pri plnení svojich povinností obetovať svoj život. Zlatý záchranársky kríž dostal aj malý Matej Sýkora, ktorému vlani tragicky zahynula mama a mladší brat v Súľovských skalách. Ďalší záchranári boli ocenení za profesionálnu pomoc a záchranu ľudských životov, topiaceho sa, speleológov, či záchranu obetí tragických dopravných nehôd.


Prezidentský pár zablahoželal trnavským hasičom. Tí sa dozvedeli o príbehu postihnutého chlapca Patrika, ktorý má rázštep chrbtice a od narodenia je pripútaný na invalidný vozíček. Jeho veľkou túžbou bolo aspoň raz sa previezť na hasičskom aute a stať sa hasičom. Rozhodli sa, že sa pokúsia aspoň čiastočne splniť jeho sen. Po príchode na hasičskú stanicu mu oznámili, že sa zúčastní výcviku spolu s nimi. Počas tohto dňa sa zoznámil bližšie s prácou a poslaním hasičov, ktorí mu na pamiatku venovali hasičskú prilbu a veľa ďalších darčekov. Odvtedy ostal s príslušníkmi stále v kontakte, ako divák a fanúšik sa zúčastňuje rôznych súťaží hasičov a záchranárov. Po dohode s krajským riaditeľom sa hasiči spojili s ministrom vnútra, ktorý splnil novú túžbu chlapca: osobne povýšil Patrika Šimoniaka do hodnosti rotmajster. Týmto dňom sa stal najmladším kolegom trnavských hasičov a aj celkovo najmladším hasičom Hasičského a záchranného zboru Slovenskej republiky.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.