Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 28. 5. 2009 (Verejná správa 11/2009)



Ivan Gašparovič sa zúčastnil v Liptovskom Mikuláši na slávnosti pri príležitosti 5. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie. Náš vstup do rodiny európskych štátov, ktorý označil za historický medzník našich dejín, by nebol možný bez vzniku samostatnej Slovenskej republiky. V aktuálnom kontexte ekonomickej krízy prezident zdôraznil, že „solidarita dostáva nový akcent a silný medzinárodný rozmer. Slovensko podporuje priamu solidaritu, konkrétnu vzájomnú pomoc partnerov Európskej únie. Podporujeme ekonomickú a sociálnu súdržnosť únie, jej humanizujúce posolstvo. Zvlášť v súčasnom období, v čase svetovej hospodárskej krízy, zisťujeme, o čom všetkom rozhoduje. Solidarita sa stala neodkladnou výzvou“. V príhovore ďalej uviedol, že sa Slovensko sa môže pochváliť mnohými pozitívnymi výsledkami. Zastáva názor, že Európska únia je schopná zdolať súčasné výzvy vtedy, ak využije svoj ekonomický, vedomostný, vedecký, mravný a najmä ľudský potenciál. Ako inštitucionálna moc sa však bude musieť viac priblížiť svojim občanom, ich problémom. V závere príhovoru uviedol, že päť rokov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii bolo najlepšou školou riešenia zhodných problémov spoločnými silami. Verí, že v nasledujúcich rokoch Európska únia naplno využije svoj potenciál v prospech rozvoja všetkých svojich členov, vrátane Slovenska.


Uctil si pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika pri mohyle na Bradle, na mieste spomienky pri príležitosti 90. výročia jeho tragickej smrti. Pietna slávnosť začala symbolickým preletom stíhačiek nad mohylou zakladateľa samostatného Československa a vyvrcholila fakľovým pochodom a tradičným zapálením vatier. Prezident Ivan Gašparovič okrem pietnej poklony zapálil symbolickú vatru a pripojil tiež stuhu na jeden z kolíkov piatich štafiet, ktoré navštívili desiatky miest na Slovensku, aby aj takto pripomenuli odkaz jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej histórie.


Uctil si aj pamiatku obetí druhej svetovej vojny na pietnom akte kladenia vencov v Bratislave pri Pamätníku víťazstva z príležitosti 64. výročia víťazstva nad fašizmom. „Koniec druhej svetovej vojny, porážka fašizmu a nastolenie stabilných demokratických politických pomerov otvorili cestu k spolupráci a integrácii v Európe. Ešte pred časom rozdelené národy dnes úzko spolupracujú, vytvárajú bezpečnú a prosperujúcu Európu. Európa so spoločnou bezpečnostnou a zahraničnou politikou, so spoločnými hodnotami je základným predpokladom, že také konflikty, akým bola druhá svetová vojna, ju už druhýkrát neponížia. Naša angažovanosť v Európskej únii je jasným svedectvom, ako veľmi nám na hodnotách slobody, politickej a sociálnej stability, medzinárodnej spolupráce a demokracie záleží,“ povedal slovenský prezident. Prejavil úctu pamiatke tých, ktorí nám vybojovali koniec druhej svetovej vojny a prispeli svojím hrdinstvom k nastoleniu mieru.


Stretol sa s predstaviteľmi Vidieckeho parlamentu na Slovensku. Ten vznikol v roku 2000 a jeho poslaním je presadzovať zvyšovanie kvality života na vidieku a podporovať iniciatívy pri riadení jeho rozvoja. Jeho predsedníčka Mária Behanovská v rozhovore poďakovala hlave štátu za prijatie záštity nad zasadnutím Fóra Vidieckeho parlamentu. Informovala ho o projektoch, na ktoré bolo prostredníctvom Ministerstva životného prostredia SR vyčlenených v roku 2009 pätnásť miliónov korún.


V Prezidentskom paláci privítal delegáciu Dobrovoľnej požiarnej ochrany, ktorú viedol jej prezident Jozef Minárik. Na stretnutí, ktoré sa už tradične koná pri príležitosti sviatku sv. Floriána, patróna hasičov, vyzdvihol činnosť jeho členov, ktorí často s nasadením vlastného života zachraňujú životy i majetok svojich spoluobčanov. Ocenil, že dobrovoľní hasiči sú vždy pripravení zasiahnuť tam, kde občania pomoc potrebujú. Je rád, že organizácia pripravuje na túto prácu aj mladých ľudí a vytvára u nich kladný vzťah k práci a zmysel pre morálku a povinnosť pomáhať druhým. Zdôraznil, že dobrovoľní hasiči sú oporou pre samosprávu miest i obcí a túto spoluprácu a solidaritu považuje za veľmi dôležitú.


Ivan Gašparovič s manželkou Silviou prijal vyznamenané a ocenené osobnosti Slovenského Červeného kríža za rok 2008 na čele s prezidentkou slovenskej organizácie Helenou Kobzovou. Poďakoval im za prácu, ktorú vykonávajú nie preto, že musia, ale preto, že chcú. V príhovore ďalej podčiarkol význam dobrovoľných aktivistov, ktorých práca je príkladom pre ostatných občanov v podobe ochoty pomôcť človeku v núdzi, či dokonca zachrániť ľudský život – a to na Slovensku i vo svete.


Ivan Gašparovič prijal nového maďarského ministra zahraničných vecí Petra Balasza. Na stretnutí vyjadril potešenie, že s novým ministrom mohol veľmi otvorene hovoriť aj o otázkach, na ktoré nemajú rovnaké názory.


Peter Balasz informoval hlavu štátu o zámeroch novej vlády v Budapešti, ktorej cieľom je urobiť nevyhnutné radikálne opatrenia na ozdravenie maďarského hospodárstva. „V spolupráci so Slovenskom chceme otvoriť úplne novú kapitolu vzťahov. Nikdy nebola taká pozitívna klíma na začatie novej spolupráce. Chceme pozitívne hodnoty preniesť aj do budúcnosti a na negatíva chceme zabudnúť,“ zdôraznil Balasz. Náš najvyšší predstaviteľ na stretnutí povedal, že zo slovensko-maďarskej histórie by sme mali veľmi dobre vedieť, ktoré hodnoty by sme mali naďalej uchovávať. „Slovenská republika sa vždy tvrdo postaví proti tým, ktorí budú v spoločnosti podnecovať národnostnú a etnickú neznášanlivosť a extrémizmus,“ uviedol.


Ďalším zahraničným hosťom prezidenta bol európsky ombudsman Nikiforos Diamandouros. Uviedol, že svojou návštevou Slovenska chce slovenským občanom priblížiť aké možnosti na ochranu svojich práv môžu v rámci Európskej únie využiť. Ivan Gašparovič sa zaujímal o spoluprácu európskeho ombudsmana so slovenským partnerom Pavlom Kandráčom, ktorú obidvaja označili za veľmi dobrú.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.