Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 28. 5. 2009 (Verejná správa 10/2009)



Ivan Gašparovič vystúpil na výročnej konferencii o zahraničnej politike, konanej z príležitosti piateho roku nášho členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. V prejave vyzdvihol skutočnosť, že Slovensko si dobre počína v medzinárodných vzťahoch, je dôstojným, aktívnym a sebavedomým aktérom a svojím dielom prispelo k udržaniu mieru a stability na kontinente i v globálnom kontexte. Podľa hlavy štátu zahraničná politika, ktorá vychádza z cieľov programového vyhlásenia vlády, pokračuje v presadzovaní národnoštátnych záujmov. Ocenil, že „vláda robí maximum možného. Rada vlády pre hospodársku krízu intenzívne rokuje na čele s premiérom Robertom Ficom. Londýnske zasadnutie G-20 ukázalo, že postupuje dobrým smerom a je zhodná aj s doktrínou Európskej únie požadujúcou posilnenie regulácie globálneho finančného trhu, dohľad nad ním a odmietanie protekcionizmu.“ Zdôraznil skutočnosť, že globálnej kríze čelíme ako štát, ktorý sa teší politickej stabilite. Medzi najvyššími ústavnými činiteľmi, medzi prezidentom a vládou je plná súčinnosť a zhoda pri hľadaní ozdravných opatrení a v centre snaženia je občan. V súvislosti s hospodárskou krízou uviedol, že Slovensko má obrovskú šancu uspieť lepšie ako ktorýkoľvek iný štát v Európe. Našou povinnosťou je byť aktívnejší v ekonomickej oblasti.


Významným zahraničným hosťom slovenského prezidenta bol sýrsky prezident Bashar al – Assad. Rozhovory s ním označil Ivan Gašparovič za veľmi objektívne a partneri si vysvetlili názory aj na niektoré otázky Blízkeho Východu. Hovorili na tému ďalšej sýrsko-slovenskej spolupráce, najmä v oblasti obchodu, ekonomiky, školstva, kultúry, vedy a turizmu. Sýrsky prezident zdôraznil, že predmetom rozhovorov bol predovšetkým hospodársky rozmer bilaterálnych vzťahov, čo potvrdzuje aj ekonomické fórum, na ktorom sa zúčastnili obe hlavy štátov. Ocenil úspešný reformný proces na Slovensku, ktorý označil za inšpiratívny pre svoju krajinu: „Slovensko má dnes najdynamickejší ekonomický rast v Európskej únii, určite tieto skúsenosti využijeme.“


Dôraz na ekonomický rozmer spolupráce kládol Ivan Gašparovič aj na stretnutí s

predsedom vlády Kórejskej republiky Han Seungom Soomom. „Slovensko je aj v súčasnosti schopné prijímať ďalšie investície a aj samostatne investovať v zahraničí ,“ uviedol náš prezident a vyjadril želanie ponúknuť kórejskej strane možnosť budovať výskumné a vývojové strediská za výhodných podmienok v oblasti high-tech produktov.


Problematika globálnej ekonomickej krízy bola predmetom rokovania Ivana Gašparoviča so slovinským premiérom Borutom Pahorom. Slovenský prezident označil za pozitívum prílev nových investícií, ktoré môžu prispieť k oživeniu ekonomiky. Považuje za dôležité, aby krízu neriešili krajiny samostatne, ale aby sa na protikrízových opatreniach aktívne podieľala celá Európska únia. Aj napriek prechodu ekonomiky do recesie je potešiteľná nízka zadlženosť, ktorú treba udržať. Slovenská vláda podľa nášho najvyššieho predstaviteľa bude musieť hľadať ďalšie cesty ako pomôcť podnikateľom. „Kríza nám ukázala, že treba prehodnotiť funkcie štátu. Štát by mal oveľa viac plniť kontrolné a regulačné úlohy vo vzťahu k voľnému trhu,“ uviedol. Vyhlásil tiež, že slovensko-slovinské vzťahy sú priateľské a postoje voči európskej a svetovej politike sú veľmi blízke. Zdôraznil, že Slovensko a Slovinsko by mohli rozvinúť aj spoločné investície v tretích krajinách.


V rámci výkonu ústavných právomocí prijal demisiu Mariana Janušeka, ministra výstavby a regionálneho rozvoja, a na návrh predsedu vlády Roberta Fica vymenoval na tento post Igora Štefanova.


Medzi ústavné právomoci hlavy štátu patrí aj odovzdávanie a prijímanie poverovacích listín od veľvyslancov. Ivan Gašparovič odovzdal poverovacie listiny piatim veľvyslancom SR v zahraničí. Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Kórejskej republike povedie Dušan Bella, na Ukrajine Pavol Hamžík, v Lotyšskej republike Dušan Krištofík, v Japonsku Drahomír Štós a v Kenskej republike Milan Zachar. Prijal tiež poverovacie listiny od novovymenovaných veľvyslancov Indonézie, Venezuely, Iránu a Cyperskej republiky.


Ani v novom funkčnom období nepoľavil v záujme o problémy občanov. Tentoraz navštívil Kysuce. Podľa primátora Čadce Jozefa Vražela je nevyhnutnou prioritou regiónu Kysúc dopravná infraštruktúra: „Potrebujeme pomoc všetkých zainteresovaných. Dopravné zaťaženie nášho regiónu je vysoké a žiaľ, naše cesty nie sú preťažované iba na úrovni našich miest a obcí, ale aj na regionálnej, celoštátnej i medzinárodnej úrovni.“ Čadca má podľa primátora záujem prilákať investorov do nového priemyselného parku a mesto chce dosiahnuť návrat domácej pracovnej sily zo zahraničia.


Ivan Gašparovi zdôraznil, že občan a jeho sociálne postavenie budú aj v druhom volebnom období jeho prioritou. Ocenil, že vláda prijala celý rad opatrení, ktoré majú zmierniť dopady krízy na občanov. Za dôležité označil zachovanie sociálnych programov a nezvyšovanie zadlženosti štátu. Požiadal Kysučanov, aby nezanedbali voľby poslancov do Európskeho parlamentu. Podľa neho by to mali byť ľudia, ktorí budú v prvom rade obhajovať záujmy Slovenskej republiky a občanov.


Na Kysuciach sa stretol aj s občanmi Radôstky. Slovensko podľa prezidenta potrebuje stabilnú politickú klímu, oživiť hospodárstvo a ľuďom dať prácu. Úspech možno dosiahnuť len spoločným úsilím a treba byť solidárni k tým, ktorí pomoc potrebujú. Kysuce sú regiónom, ktorý má perspektívu, ale treba mu pomôcť s infraštruktúrou a s prílevom investícií. S občanmi sa zhováral aj o nutnosti znižovať nezamestnanosť a hľadať nové možnosti investícií v tomto regióne, kde vždy žili pracovití ľudia. Ak vytvoríme vhodné podmienky, naspäť na Slovensko sa vrátia aj tí obyvatelia Kysúc, ktorí dnes pracujú v cudzine, najmä v Anglicku, Írsku, ale aj v iných krajinách Európy. Prezident je presvedčený, že prílev investícií do tejto oblasti urýchli aj výstavba diaľnic pomocou projektov PPP.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.