Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 15. 6. 2009 (Verejná správa 12/2009)



Ivan Gašparovič vystúpil na XIX. sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Prostredníctvom primátorov a starostov poďakoval spoluobčanom za to, že mu dali svoju dôveru aj v ďalšom funkčnom období. Povedal, že prácu miestnych samospráv pozná, a preto ju dokáže oceniť. „Pracujete na najnižšom, ale podľa môjho názoru na najdôležitejšom a najzodpovednejšom stupni, ktorý určuje charakter štátu. Nerozhodujete síce v celoštátnych záležitostiach, ale na vašich pleciach spočívajú každodenné starosti a problémy občanov. Vy musíte hľadať riešenia, vy ste zodpovední za plnenie ich oprávnených požiadaviek,“ zdôraznil. Nevyhol sa ani dopadom hospodárskej krízy na životnú úroveň. Za najúčinnejšiu zbraň v zápase s ňou označil solidaritu.


Za pozitívnu považuje reformu verejnej správy, ktorá znamenala väčší dosah občanov na chod vecí verejných. „Jej prijatie bolo dôležitým krokom najmä z hľadiska demokratizácie našej spoločnosti. Považujem za dôležité zdôrazniť, že zodpovednosť a úlohy, ktoré reformou verejnej správy mestá a obce v rozličných oblastiach postupne získali, nie je konečný stav.“ Podľa prezidenta sa urobilo veľa, ale niektoré kroky nespĺňajú očakávania, preto treba pokračovať v hľadaní najefektívnejších riešení. V tejto súvislosti pripomenul, že vláda pripravuje návrh modernizácie územnej samosprávy. Za vážny problém označil programovanie fondov Európskej únie. Najmä ich prideľovanie je poznačené rezortným prístupom, ktorý by mal byť nahradený demokratickejším postupom s priamym zapojením regiónov a verejnosti. V súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu požiadal delegátov, aby v rámci svojich možností vysvetlili občanom, aký význam má Európska únia. Ďalej im oznámil, že vláda schválila financie na zatepľovanie rodinných a bytových domov.


V Trenčianskych Tepliciach vystúpil Ivan Gašparovič na medzinárodnej konferencii s názvom Európa si žiada efektívnu spoluprácu. Vo vystúpení zdôraznil: „Naši ľudia krízu nespôsobili a nie je dôvod, aby vysoká sociálna pracovnoprávna ochrana, ktorá je garantovaná Zákonníkom práce, bola dnes oslabená. Riešenia zostávajú predovšetkým v našich rukách, preto si musíme byť vedomí, že čím budú naše záujmy previazanejšie, tým budú presvedčivejšie a aj efektívnejšie.“ Zdôraznil, že stojíme akoby pred novým uchopením ekonomických nástrojov a pred aktivovaním nástrojov ľudskosti, osobitne solidarity. Inak povedané, stojíme pred udržaním sociálneho zmieru. Označil za dôležité podporiť tých, ktorí budú udržiavať zamestnanosť a vytvárať nové pracovné miesta. Rovnako treba podporiť tých, ktorí budú pomáhať riešiť sociálne problémy a zložité životné situácie. „Súčasná kríza je aj krízou hodnôt. Musíme kultúru sebeckosti nahradiť kultúrou solidarity a sociálnej súdržnosti. Veď to je zárukou úspechu a prežitia predchádzajúcich generácií, to sú piliere európskej civilizácie na jej historických základoch,“ pripomenul.


V rámci pracovného výjazdu navštívil rodný Poltár. S rodákmi sa rozprával najmä o situácii v regióne, o sociálnych témach a o hľadaní investícií pre mesto i okres. V spoločnosti Slovglass a. s., ktorá je v regióne s približne 20-precentnou nezamestnanosťou najväčším zamestnávateľom ocenil, že poltárske sklárne aj napriek hospodárskej recesii stabilizujú výrobu. „Celý tento región sa dostal do pozície, kedy nezamestnanosť rapídne stúpa. Poltárske sklárne boli dominantným zamestnávateľom. Som veľmi rád, že sa tieto ťažké časy končia,“ povedal. Od februára 2009, keď skláreň v Poltári zmenila majiteľa, podarilo sa zastaviť zánik sklárskej výroby a stabilizovať výrobu s približne 450 zamestnancami. Už začiatkom budúceho štvrťroka chce iniciovať stretnutie, na ktorom bude hovoriť o ďalšej spolupráci a hľadaní možností, aby sa podnik nielen zachoval, ale postupne rozširoval, aby dokázal napraviť to, čo sa predtým zanedbalo alebo zničilo.


V Piešťanoch navštívil V. zjazd Odborového zväzu KOVO. Podľa jeho slov kríza nám ukázala, že štát si musí jednoznačnejšie plniť svoju kontrolnú a regulačnú funkciu, pretože voľný trh to sám nedokázal. Zároveň ocenil, že tento odborový zväz sa postavil do prvej línie, a že jeho členovia pochopili, kde je ich miesto. „To je vážne zistenie, ktoré nás napĺňa pocitom spolupatričnosti a nového odhodlania. Medzi slovenskými odborármi sa hovorí, že váš zväz KOVO je motorom slovenského odborárskeho hnutia. Takto vás vnímam aj ja. A myslím si, že takto vás vníma celá naša spoločnosť. Uchovajte si tento kredit, toto dobré meno,“ zaželal na záver.


V Prezidentskom paláci prijal viacero dôležitých návštev. V zmysle zákona vymenoval Viliama Turského za člena vlády povereného riadením Ministerstva životného prostredia.


V súvislosti so situáciou okolo údajného podplácania sudcov ústavného súdu si pozval generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku a požiadal ho, aby inicioval trestné stíhanie vo veci ovplyvňovania a vydierania sudcov Ústavného súdu SR pri rozhodovaní o zrušení Špeciálneho súdu. Vyjadril v tejto súvislosti veľkú nespokojnosť s vystupovaním niektorých politikov. „Mrzí ma, že o tejto veci sa začalo hovoriť ako o niečom, čo je pre Slovensko typické; že sudcovia na Slovensku podliehajú mafii, že sú korupční, neslušní. Vyjadrenie poslanca Národnej rady SR, bývalého ministra spravodlivosti je nepríslušné. Je dokonca veľmi zlé,“ povedal a dodal, že sám má niekedy výhrady voči rozhodnutiam niektorých súdov, ale nedovolil by si povedať, že všetci sudcovia na Slovensku sú skorumpovaní. Preto požiadal generálneho prokurátora, aby urobil všetko pre to, aby nedošlo k situácii, že táto kauza bude odložená. Želá si, aby došlo k výroku, že sa skutok stal alebo sa nestal. Je to v záujme dobrého mena Slovenska.


Spomedzi zahraničných hostí prijal v Prezidentskom paláci sekretára Svätej stolice pre vzťahy so štátmi Dominiqua Mambertiho. V rozhovore sa venovali aj téme zmluvy Slovenskej republiky s Vatikánom, ktorá má podľa Mons. Mambertiho posilniť bilaterálnu spoluprácu a pastoračnú starostlivosť. Vatikán si váži veľmi dobrú úroveň spolupráce Cirkvi na Slovensku so štátnymi inštitúciami.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.