Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 27. 7. 2009 (Verejná správa 15-16/2009)



Prvá oficiálna zahraničná cesta Ivana Gašparoviča v druhom funkčnom období viedla tradične do Českej republiky, kde sa stretol so svojím partnerom Václavom Klausom. Dosiahnutá úroveň vzťahov je permanentne upevňovaná krokmi predstaviteľov obidvoch krajín vo všetkých oblastiach. Náš prezident víta úzke kontakty medzi vládnymi a parlamentnými predstaviteľmi ako aj medzi slovenskými a českými občanmi. Obidvaja prezidenti zároveň poďakovali všetkým záchranárom a ľuďom, ktorí pomáhali pri povodniach v Čechách aj na Slovensku a vyjadrili pozostalým sústrasť. Počas návštevy rokoval náš prezident aj s predsedom Senátu parlamentu Českej republiky Přemyslom Sobotkom a predsedom Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky Miloslavom Vlčkom, s predsedom vlády ČR Janom Fischerom a návštevu ukončil v Brne stretnutím s primátorom Romanom Onderkom a hajtmanom Juhomoravského kraja Michalom Haškom.


Po návrate do vlasti vymenoval 41 vysokoškolských profesorov. V príhovore konštatoval, že výkonný systém vysokoškolského vzdelávania zatiaľ iba hľadáme: „Mrzí ma, že máme študijné odbory, ktorých absolventi len ťažko hľadajú uplatnenie. Aj to, že problémy vo vedeckovýskumnej základni nás v rebríčkoch hodnotenia vysokých škôl permanentne odsúvajú do úzadia. Chýba operatívne prepojenie s výrobnou sférou, s podnikateľským prostredím. A tak sa nemôžeme čudovať, že sa nám nedarí pružne reagovať najmä na potreby trhu práce.“ Krátko nato vymenoval prof. Ing. Vieru Cibákovú, CSc., za rektorku súkromnej Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave na druhé funkčné obdobie.


V rámci ústavných právomocí Ivan Gašparovič vymenoval Vieru Petríkovú na post podpredsedníčky vlády a ministerky spravodlivosti. V príhovore adresoval novovymenovanej ministerke slová o tom, že povedie rezort, ktorý je pod drobnohľadom našej i zahraničnej verejnosti. Rozhodnutia ministerstva spravodlivosti, ale aj rozhodnutia súdov sú často tou najpresnejšou mierou hodnotenia demokracie v štáte.


V Prezidentskom paláci prijal tiež niekoľko desiatok slovenských veľvyslancov. Poďakoval sa tým diplomatom, ktorých misie preukázali veľkú úspešnosť pri presadzovaní slovenských záujmov v zahraničí. Tých, ktorí majú vo výkone svojho zastupiteľského poslania rezervy požiadal, aby svoju prácu zintenzívnili. Spoluprácu jednotlivých štátov na najvyššej úrovni charakterizoval ako veľmi dôležitú: „Vašou úlohou je hľadať spôsoby a cesty ako napomáhať pri získavaní kontaktov a rozvíjaní pozitívneho dialógu s najvyššími predstaviteľmi krajín tak, aby tento proces bol prospešný pre obe strany.“ Prezident sa počas svojho prvého funkčného obdobia stretol s najvyššími predstaviteľmi mnohých krajín sveta, vrátane lídrov svetových veľmocí. Mohol teda konštatovať, že výsledkom týchto stretnutí bol pozitívny posun v bilaterálnych vzťahoch i v oblasti koncepčných otázok a postojov v zahraničnej politike.


Niektorým veľvyslancom adresoval aj kritické slová. Dôsledkom slabej aktivity býva nedostatok relevantných informácií pre hlavu štátu, ktorých by bolo treba pri stretnutiach so zahraničnými partnermi. V príhovore k slovenským diplomatom sa nevyhol ani slovám o tom, ako náš nedávny vysoký kredit v zahraničí pomaly stráca lesk. Tieto slová nevztiahol na okolnosti globálnej ekonomickej a finančnej krízy, ale predovšetkým ich smeroval na udalosti posledných dní a posledných hodín, kedy treba podporovať ekonomiku, obchod a zdôrazňovať našu suverenitu, zodpovednosť k vlastným občanom a posilniť postavenie štátu.


Prezident konkretizoval tieto slová na margo čerstvo prijatého zákona o štátnom jazyku v Národnej rade SR. Napriek tomu, že ide o štandardnú právnu normu, ktorá neznamená nič znepokojivé, odrazu sa dvíha vlna, ktorá by mala zneistiť svet vo vzťahu k Slovensku a jeho správaniu sa k menšinám. Vyzval prítomných diplomatov, aby v takýchto situáciách neboli tými, ktorí sa bránia a ktorí sa k téme vyjadria ako poslední. „Musíte byť tí, ktorí argumentačne dokážu, že Slovensko je suverénny štát, ktorý zachováva všetky princípy demokracie, zachováva všetky rezolúcie, ktoré sa týkajú občianskych práv a slobôd. Je to veľmi dôležité,“ zdôraznil. Viacnásobne apeloval na profesionalitu našich veľvyslancov, ktorých úlohou je obhajovať program vlády schválený Národnou radou SR, zameraný na prospech občanov. Ich úlohou je klásť dôraz na profil Slovenskej republiky, ktorá rozvíja trhovú ekonomiku, ale nezabúda na sociálne princípy.


V rámci ústavných právomocí prijal poverovacie listiny od saudskoarabského a slovinského veľvyslanca.


Prezidentove výjazdy medzi občanov tentoraz zamierili do obce Hosťovce, aby tam spolu s občanmi oslávil 800. výročie založenia obce. Privítala ho starostka Zita Koprdová a členovia kmeňa Mauri z Nového Zélandu, ktorí prišli na oslavy so svojím originálnym programom.


V pracovnom výjazde pokračoval návštevou obce Pukanec, kde sa zúčastnil na 18. ročníku Pukanských remeselných trhov. Z Pukanca viedla ďalšia cesta do Východnej, aby si v miestnom amfiteátri pozrel pásmo z tvorby folklórnych súborov.


Pri príležitosti štátneho sviatku vierozvestov sv. Cyrila a sv. Metoda sa v katedrále Nitrianskeho hradu zúčastnil na slávnostnej svätej omši. Odkaz solúnskych bratov si uctil aj na devínskom hrade, kde sa zúčastnil na celonárodných slávnostiach. V príhovore podčiarkol, že svätí Cyril a Metod nás vystrojili do sveta, duchovne zaodeli, lebo nám dali písmo a knihy. V zrozumiteľnej reči nám sprístupnili slovo božie i svetské. Ich pričinením sa naši predkovia mohli vzdelávať, medziľudské vzťahy riešiť po novom, uvažovať o štátoprávnych otázkach. Vklad Cyrila a Metoda bol historický, hlboko ľudský, hodný nasledovania. Je dodnes príkladom, ktorý hovorí, že je nedôstojné brať od života viac, ako doň vkladáme. Ďalej pripomenul, že vierozvestom patrí najvyššia úcta naša i celej kresťanskej Európy.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.