Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Dôležitý zdroj informácií o regiónoch

Slovensko, 27. 7. 2009 (Verejná správa 14/2009)



Štatistický úrad SR vydaním Štatistickej ročenky regiónov Slovenska 2008 verejnosti sprístupnil zaujímavú publikácia poskytujúcu veľké množstvo potrebných informácií pre lepšie poznanie regiónov Slovenska. Prezentované údaje boli prevzaté z dátového skladu regionálnej štatistiky, ktorého časť údajov je zverejnená aj prostredníctvom on-line databázy RegDat na internetovej stránke úradu.


Súčasnosť je aj pre Slovensko obdobím výzvy na zdokonalenie poznávania skutočností, vzťahov a súvislostí determinujúcich stav vo svete. Jednoducho povedané, nemôžeme sa spoliehať na zaužívané prezentácie a predpovede, ale argumentáciou cez čísla, zrozumiteľnou najširším vrstvám, môžeme popísať stav, vznik i príčiny problémov a načrtnúť možnú budúcnosť.


K tomu nám môže poslúžiť aj táto publikácia, ktorá necharakterizuje len stav na makroúrovni, ale popisuje aj kraje a okresy, mapuje a dokumentuje významné činitele dávajúce objektívny a aktuálny obraz o regionálnom rozvoji v Slovenskej republike. Na túto skutočnosť chcem upozorniť najmä z dvoch hľadísk. Prvým je veľká možnosť pracovať so štatistickými údajmi, čo by pri budovaní informačnej a poznatkovej ekonomiky malo byť samozrejmou činnosťou všetkých pracovníkov pracujúcich v analytickej, riadiacej, ale aj pedagogickej oblasti. Druhým hľadiskom, s ktorým sa často stretávame, je konštatovanie o nedostatku informácií. Skúsme sa aj v tejto súvislosti zamyslieť, ako využívame dostupné zdroje, ako erudovane s nimi pracujeme a ako s nimi argumentujeme.


Ide už o tretí ročník tejto publikácie, preto niektoré poznatky a skúsenosti z jej používania možno zovšeobecniť. Predovšetkým treba uviesť, že o túto publikáciu je zo strany odbornej a širokej verejnosti veľký záujem, a inak to nebude ani pri tomto vydaní z marca roku 2009. Kniha voľne nadväzuje a dopĺňa základnú publikáciu Štatistického úradu SR – Štatistickú ročenku SR.


Obsah Štatistickej ročenky regiónov Slovenska je logicky rozčlenený do 26 kapitol. Pri uvádzaných, vhodne vybraných činnostiach dotýkajúcich sa bezprostredných potrieb a aktivít členov spoločnosti, teda obyvateľov SR, majú údaje cennú informačnú hodnotu. V každej kapitole sú metodické vysvetlivky i definície ukazovateľov a zdroje informácií. Tabuľkové prehľady sú doplnené bohatou grafickou prezentáciou. Cenné je aj to, že okrem dokumentácie existujúceho stavu je tu prehľad vývoja ekonomiky a spoločnosti za roky 2003 až 2007 podľa územného členenia SR.


Sú tu aj ďalšie skutočnosti, ktoré predstavujú takzvanú pridanú hodnotu tohto dokumentu. Ide napríklad o kompaktný disk CD-ROM, kde sú údaje rozšírené až na úroveň okresov, ďalej publikovanie údajov o 138 mestách v SR, ako aj publikovanie vybraných ukazovateľov konfrontovaných s ostatnými krajinami Európskej únie, respektíve regiónmi Slovenska.


Vysoká profesionalita práce s informáciami, spôsoby ich prezentácie a šírenia zo strany Štatistického úradu SR dávajú záruku, že opäť máme v rukách nástroj na zdokonalenie a skvalitnenie každodennej analytickej, rozhodovacej a riadiacej činnosti.


Jozef BÚŠIK



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.