Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

O parlamentnej činnosti poslancov

Slovensko, 18. 8. 2009 (Verejná správa 17/2009)



V prvej sérii zo zákonov schválených počas poslednej schôdze Národnej rady SR pred parlamentnými prázdninami uverejnených v Zbierke zákonov figuruje napríklad novela leteckého zákona, ktorá s účinnosťou od prvého augusta presúva útvar odborného vyšetrovania nehôd a incidentov z leteckého úradu do organizačnej štruktúry ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Tiež novela zákona o obrannej štandardizácii, kodifikácii a štátnom overovaní kvality výrobkov a služieb na účely obrany, ktorá s účinnosťou od 1. septembra umožní, aby výrobky a služby využívané Ozbrojenými silami SR spĺňali podmienky interoperability s výrobkami a službami využívanými armádami NATO. 


Novinky v štátnej sfére


N ovela zákona o kontrole v štátnej správe upravuje sumy v slovenských korunách na eurá a mení tiež ustanovenie § 16 o poriadkových pokutách z dôvodu zjednodušenia používania ich minimálnych a maximálnych hodnôt.


Novela zákona o štátnych hmotných rezervách okrem zmien súvisiacich s prechodom na euro zosúlaďuje ustanovenia zákona definujúce použitie pohotovostných zásob pri vyhlásení mimoriadnej situácie, pričom vypúšťa ustanovenie týkajúce sa dane z pridanej hodnoty, keďže spôsobovalo v praxi zbytočné problémy.


N ovela zákona o štátnej službe colníkov rozširuje vyšetrovacie právomoci na trestné stíhania vo vybraných oblastiach bez ohľadu na potenciálnu výšku uloženého trestu. Súčasne v rozsahu od 40 do 65 percent zvyšuje ich tabuľkové platy. Sprísňuje kvalifikačné predpoklady na výkon štátnej služby colníkov a v tejto súvislosti mení koncepciu odborného vzdelávania. Zavádza tiež inštitút hlavného posudkového lekára a povinnosť colníka vykonať záverečnú vyšetrovateľskú skúšku.


Spomínaná trojica právnych noriem bude účinná od 1. septembra. Od tohto dátumu nadobudne účinnosť aj nový zákon o poskytovaní príspevku účastníkom národného odboja za oslobodenie a vdovám i vdovcom po nich príspevok k dôchodku, výška ktorého pre priamych účastníkov bude dosahovať mesačne dvadsať eur a pre vdovy a vdovcov desať eur.


V Zbierke zákonov sa už stihla udomácniť novela zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá zlepší evidenciu vozidiel a navyše umožní do nej opätovne zaviesť aj odcudzený automobil, ak sa ho podarilo vrátiť pôvodnému majiteľovi. Poplatok za znovuzavedenie zostáva rovnaký ako pri prvej evidencii vozidla. V Zbierke zákonov je t iež nový zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby, s pomocou ktorého chce vláda optimalizovať fungovanie trhu s elektrinou. Táto právna norma decentralizuje výrobu elektriny, pričom podporuje najmä zdroje s menším výkonom.


Poslanecká novela zákona o energetike zjednoduší postup držiteľa licencie pri výstavbe a prevádzkovaní vedení a zariadení elektroenergetickej prenosovej a distribučnej sústavy na cudzích pozemkoch.


Notári a advokáti


Od 1. septembra odštartuje účinnosť novela Notárskeho poriadku ministerstva spravodlivosti, ktoré očakáva, že na jej základe sa podarí znížiť neplatné prevody nehnuteľností z troch najčastejších dôvodov – zneužitie totožnosti, rozpor s dobrými mravmi a obchádzanie zákona. Prostredníctvom inštitútu náhrady škody novela umožní získať späť svoje peniaze osobe, ktorá si neplatne kúpila nehnuteľnosť v dôsledku chyby advokáta či notára, ktorý zmluvu o prevode nehnuteľnosti vyhotovil. Notárom a advokátom umožňuje zariadiť nielen vyhotovenie, ale aj doručenie podania príslušnej správe katastra. Nebudú mať však výlučnú právomoc pri overovaní splnomocnení. Súčasne im ukladá povinnosť oznámiť účastníkovi zmluvy o prevode nehnuteľnosti platobné podmienky, ktoré sú dohodnuté v zmluve.


Ďalšou informáciou, ktorú musia účastníkom zmluvy uviesť, bude údaj o poistnom krytí a poisťovni. Musia tiež vopred informovať osobu, ktorej poskytujú právnu službu, o ich odmene. Ak tak neurobia, nebudú mať nárok na odmenu. Nevzťahuje sa to však na prípady, v ktorých je potrebné úkon právnej služby vykonať bezodkladne. Nárok na odmenu im nepatrí ani za úkony, pri ktorých nepostupovali s odbornou starostlivosťou. Ak zákon neustanovuje inak, odmenu advokátovi ustanovenému alebo určenému z úradnej moci uhradí štát.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.