Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Nitra chce premosťovať a spájať svet

Slovensko, 14. 7. 2008 (Verejná správa 14/2008)



Pod Zoborom zapojili do kandidatúry všetky osobitosti a veľký potenciál tvorivosti


Za Európske hlavné mesto kultúry od roku 1985 už zvolili tridsaťdva miest. V predchádzajúcich týždňoch sme na stránkach nášho časopisu postupne predstavili kandidátske projekty tých slovenských sídel, ktoré postúpili do užšieho finále so štyrmi francúzskymi mestam – Marseille, Bordeaux, Lyon a Tolousse. Ukázali sme hlavné zámery organizáčných komisií v Košiciach, Prešove i v Martine. Kvarteto uchádzačov doplňujeme vizitkou Nitry, kde na získaní titulu pracujú s veľkým úsilím.


Súťaž o Európske hlavné mesto kultúry má popri pozoruhodnom kultúrnom rozmere aj veľmi lukratívny sociálny a ekonomický dosah. Laureát popri prestížnom titule získa nemalý zdroj financií z európskych fondov na kultúrne aktivity obsiahnuté v úspešnom projekte. Vytvorí si tak priestor aj na množstvo ďalších sprievodných efektov.


„Program roka Európskeho hlavného mesta kultúry musí mať výnimočnú povahu. Je vytvorený špeciálne pre tento titul. Mal by zviditeľňovať najmä menšie mestá, ktoré nemajú dostatok prostriedkov na zveľadenie. Do tohto konceptu patrí aj Nitra,“ hovorí o východiskách súťaže riaditeľ kandidatúry Nitra 2013 Ing. Jaroslav Dóczy.


Pod Zoborom vychádzali z presvedčenia, že nastal čas znovuobjaviť Nitru ako mesto s tajomstvom, ktoré treba odhaliť; ako mesto, ktoré v sebe spája tradície rôznych kultúr, ktoré treba objaviť; ako miesto rôznych príležitostí, ktoré treba zažiť a napokon ako miesto stretnutí a dialógov, na ktorých sa treba zúčastniť.


„Verím tomu, že máme veľkú šancu titul získať. Predurčuje nás na to bohatá história, ale aj unikátnosť našej prítomnosti. V kandidatúre sú námety kultúrnych podujatí, návrhy riešenia infraštruktúry, ale obsahuje i zámery skvalitnenia služieb v oblasti pohostinstva či gastronómie a podobne. Zámerom je prilákať do regiónu viac turistov. Preto už v prípravách jednotlivých projektov dbáme na to, aby sa všetky zainteresované zložky synchronizovali. Od taxikárov, cez hotelierov, pamiatkárov, až po farské úrady a iné inštitúcie. Ak si to rozmeníme na drobné, výsledky kandidatúry sú už teraz cenné pre mesto i región. A to bez ohľadu na to, či uspejeme. My ale, prirodzene, chceme zvíťaziť,“ dodáva hlavný koordinátor nitrianskej kandidatúry.


Nitrania si zaumienili predstaviť svoje mesto, ako sídlo, v ktorom sa spájajú tradície celej Európy a zároveň je otvorené všetkým novým kultúrnym vplyvom. Ako mesto, ktoré dokáže budovať mosty medzi minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou, medzi východom a západom, severom i juhom, medzi národmi a národnosťami, medzi tradičným a netradičným, medzi vedou, umením a spirutualitou.


„Usilujeme sa vytvoriť pre prácu projektového tímu čo najlepšie podmienky. Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo na tento rok pre projekt šesť miliónov korún. Vyčlenili sme preň kanceláriu a technické zabezpečenie. Koordinujeme prácu zamestnancov mestského úradu z jednotlivých oddelení tak, aby boli odborne nápomocní tvorivému procesu kandidatúry. Osobne sa snažím otvárať dvere v partnerských mestách, inštitúciách a na rôznych fórach, ktoré môžu byť pre realizáciu projektu i jednotlivých jeho aktivít osožné. Verím kreatívnemu a kultúrnemu potenciálu Nitry, celého regiónu, ako aj miest, ktoré nás podporujú. Tlmočím úprimné želanie našich obyvateľov zdieľať a rozvíjať kultúrne a ľudské hodnoty s ostatnými európskymi mestami,“ povedal o kandidatúre nitriansky primátor Jozef Dvonč.


Od júna 2007 sa Nitra ako kandidát na Európske hlavné mesto kultúry 2013 predstavuje pod vlastným logom. Tvoria ho farebné kocky. Je univerzálny, komunikatívny, všeobecne zrozumiteľný a zapamätateľný. Jej program reprezentujú štyri témy: Jazyky – multimost spájajúci kultúry; História a dedičstvo – multimost naprieč časom; Spiritualita – multimost naprieč mysľami; Štyri elementy – multimost spájajúci štyri ročné obdobia, prírodu a ľudskú kultúru.


Projekty predkladané v kandidatúre sú realizačne naviazané na vytipované objekty v meste. Niektoré sa prestali využívať na pôvodné účely, iným tvorcovia projektov vymysleli nové možnosti kultúrneho využitia. Novými centrami kultúry by sa mali napríklad stať bývalé kasárne pod Zoborom, Umelecká beseda, kino Lipa, kino Palace. Novými miestami masových podujatí budú Rolfesova baňa, letisko Janíkovce, nábrežia a mosty cez rieku Nitra. Interesantná je myšlienka upravenia vrchu Pyramída, kde je vyše tritisíc rokov staré valové opevnenie.


„Vždy zdôrazňujeme, že náš projekt je otvorený. Vystihuje to hneď niekoľko rovín. Do projektu môže vstúpiť každý, kto má chuť zapojiť sa do kreatívnej a realizačnej práce. Dvere sú otvorené všetkým, čo majú dobré nápady a projekty. Ďalší rozmer je, že o programe a dianí aktuálne informujeme. Napriek tomu, že je to súťaž, nemáme tajomstvá a nespoliehame sa na tajné tromfy. Kultúrnosť spočíva aj v hraní podľa pravidiel fair play. Každému, kto príde do našej kancelárie na Mestskom úrade v Nitre, pošle otázku mailom, alebo zvolí inú možnosť kontaktu s nami, projekt radi predstavíme a na otázky odpovieme,“ uzatváral kontaktný prostredník nitrianskej kandidatúry Vladimír Vondrák.


Emil SEMANCO



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.