Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Slovo na pravom mieste a v pravý čas

Slovensko, 9. 1. 2009 (Verejná správa 1/2009)



Nie je to tak dávno, čo pojem „hovorca“ ako neologizmus vyvolával úsmev na tvári. O čosi neskôr sa ukázala akútna potreba odbornej literatúry, ktorá by presiahla hranice žurnalistiky, masmediálnej komunikácie, propagácie, aby hovorcov, komunikátorov so zvláštnym poslaním, vyzbrojila širšími vedomosťami. Vo verejnej správe sa komunikácia stala priam kľúčovým nástrojom na ozrejmovanie činnosti štátnej správy a samosprávy. Dnes už nikto nepochybuje o tom, že kvalitne vedený dialóg s verejnosťou dokáže vyhrávať v obciach, mestách i krajoch voľby.


Mgr. Peter Kubica patrí k popredným hovorcom v samospráve. Už tretí rok prezentuje novinárskemu, podnikateľskému, odbornému a občianskemu svetu informácie o Žilinskom samosprávnom kraji. Vedie združenie komunikátorov správy vecí verejných Otvorená samospráva. Staršie i novšie poznatky a skúsenosti odovzdáva novinárskym kolegom i samosprávnym funkcionárom v publikácii Efektívna komunikácia samosprávy, ktorá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov. Nie je to náhoda. Autor pôsobí tiež ako spisovateľ, prekladateľ a pedagóg.


Dvadsaťjeden kapitoliek Efektívnej komunikácie samosprávy osvetľuje pútavou formou a sviežim štýlom jazyka používanie rôznych komunikačných nástrojov a prvkov. Komunikáciu preberá takmer z každého uhla pohľadu, poodhaľuje svoje poznatky, ktoré majú neraz cenu zlata. Ide o výsostne aktuálne a užitočné informácie, vybrané a usporiadané z každodenného života hovorcu vo vzťahu k novinárom, k výkonnému aparátu samosprávy, k infozákonu, k širokej verejnosti, k organizáciám zriadeným obcami a župami, ale aj k zahraničným partnerom. Zámerne nepoužíva citáty z literatúry a od domácich alebo zahraničných osobností, ale zdroje použitých informácií uvádza, čím zvyšuje dôveryhodnosť publikácie. Na viacerých miestach obohatil teóriu žurnalistiky, napríklad pokiaľ ide o brífingy.


Za mimoriadne dôležitý možno považovať princíp transparentnosti, rovnosti šancí a spravodlivosti, ktorý rezonuje v tomto diele rezonuje. Publikácia sa nemá stať bežnou komerčnou príručkou komunálnych hovorcov a politikov. Autor sa nesnaží mentorsky radiť ako efektívne komunikovať, len ukazuje niekoľko ciest, vhodné spôsoby a možnosti, ako sa to dá. Zo súčasnej praxe vyberá príklady na to, ako môže byť samospráva naozaj otvorená verejnosti, byť dobrým komunikátorom i komunikantom. Prezentuje komunikáciu ako rozvinutú sociálnu interakciu a odborníkov i laikov živo sprevádza informačným svetom dvadsiateho prvého storočia.


Autor načrel i do citlivého vzťahu medzi hovorcami a vedúcimi predstaviteľmi samospráv. Venoval mu poslednú vetu svojho predslovu: „Život prináša so sebou neustále zmeny a volení predstavitelia i odborníci samospráv, ak dostatočne pochopia poslanie komunikátorov, s radosťou prenechajú zodpovednosť za komunikáciu na tých, ktorí neplytvajú slovami, ale pritom sa snažia povedať čo najviac, ako i na tých, ktorí stokrát vážia slová na jazyku, než ich váhu použijú v pozitívnom i negatívnom smere, a v neposlednom rade na tých, ktorí každodenne komunikujú a slová napísané i vyrieknuté neberú na ľahkú váhu, ale sú pre nich poháňajúcou energiou.“


Pavol HOLEŠTIAK


Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.