Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Úskalia internetovej komunikácie

Slovensko, 9. 1. 2009 (Verejná správa 1/2009)



Nedávno som bol svedkom a tak trocha aj účastníkom vášnivej debaty o výhodách a nevýhodách rôznych foriem komunikácie na internete. Časť diskutérov dôrazne obhajovala túto novú formu medziľudskej komunikácie, viacerí však mali veľmi vážne výhrady. Keďže v ostatnom čase sa počítač a internet stáva samozrejmým pomocníkom nielen v štátnych a súkromných inštitúciách a úradoch, ale sa začína využívať aj vo vyučovacom procese a postupne si ho stále viac ľudí zavádza aj do svojich domácností, pristavme sa pri tomto novom komunikačnom fenoméne. Spoločne sa zamyslime, či a čím nás tieto elektronické technológie obohacujú a aké sú ich prípadné negatívne dôsledky.


K rozvoju elektronizácie došlo najmä v druhej polovici 20. storočia. Už masový prienik televízneho vysielania do súkromia domácností bol aj z hľadiska komunikácie významným krokom. Tok informácie televíznym médiom bol však jednosmerný. Poslucháč ju prijímal pasívne, nemohol na ňu bezprostredne reagovať, hoci mohlo dôjsť k potenciálnemu dialógu, keď vo svojej vnútornej reči (alebo prípadne aj nahlas) mohol súhlasne alebo polemicky reagovať na obsah a zameranie vysielanej informácie.


K revolučnému posunu v priestore elektronickej komunikácie došlo v súvislosti s rozvojom elektronických technológií spojených s internetom. Práve v tomto elektronickom prostredí sa postupne (programovo) zdokonaľujú technické možnosti a takmer denno-denne sa objavujú nové technológie, dokonalejšie technologické vymoženosti. Možno povedať, že na rozhraní 20. a 21. storočia sa elektronické technológie stali komunikačným fenoménom, ktorý podstatným spôsobom ovplyvňuje jednak kultúrno-spoločenskú klímu a jednak hospodársky (ekonomický a podnikateľský) život. S rozvojom nových technológií ide totiž ruka v ruke marketizácia nielen spoločenského, ale aj súkromného života. Zmodernizované technické prostriedky sa pritom stávajú významnou zložkou komunikačného reťazca na osi expedient (odosielateľ správy) – komunikačný kanál – kód (jazykové a mimojazykové prostriedky) – percipient (prijímateľ správy).


A tak je prirodzené, že v oblasti internetovej komunikácie sa oprávnene hovorí o osobitnej komunikačnej sfére, ktorá kladie na jazyk nové požiadavky a poveruje ho novými úlohami. Táto sféra je špecifická aj tým, že v spomínanom komunikačnom reťazci akoby sa jazyku „ušla“ podradnejšia úloha. V tomto novom komunikačnom okolí sa totiž ako dominantné presadzujú vonkajšie, mimojazykové faktory. Pokiaľ ide o relevantné faktory komunikačnej situácie, dochádza tu najmä k napätiu verejnosť – súkromnosť, ústnosť – písomnosť, monologickosť – dialogickosť. S tým súvisí jednak konštituovanie nových žánrov a jednak využívanie nových postupov pri výstavbe jazykových prejavov, pričom často dochádza nielen k narúšaniu štandardizovaných komunikačných noriem, ale aj štýlových a gramatických noriem. Ak by sme dôsledne trvali na hodnotení jazykovo-kompozičnej stránky niektorých žánrov v internetovej komunikačnej sfére z hľadiska vzťahu spisovné – nespisovné, funkčne primerané – ešte vhodné – nevhodné, mohli (museli) by sme byť oprávnene kritickí. Istá miera tolerancie je však opodstatnená tým, že jazyková komunikácia v internetovej komunikačnej sfére plní iné komunikačné úlohy. Hĺbkové, obsahovo-tematické a povrchové, jazykovo-kompozičné ustrojenie komunikátov vytváraných v tejto komunikačnej sfére musí odolávať a aj sa podriaďovať tlaku heterogénnych faktorov, ktoré sú spravidla silnejšie ako jazykové (gramatické) a štýlové normy.


Tento tlak vonkajších faktorov je najsilnejší v internetových diskusiách a v diskusných reakciách na texty publikované na internete alebo v dennej tlači. V priestore týchto žánrov dochádza k narúšaniu (i k zrušeniu) striktnej hranice medzi verejnosťou a súkromnosťou. Hoci sú komunikanti od seba fyzicky vzdialení, v rámci pomyselnej komunikačnej ilúzie sa táto vzdialenosť zdanlivo ruší, autori diskusných replík „sa tvária“, akoby medzi nimi šlo o bezprostredný komunikačný (osobný, fyzický) kontakt. Potvrdzujú to viaceré kontaktové prostriedky, ktoré sú bežné v aktuálnom dialógu fyzicky prítomných osôb, ako sú napríklad familiárne oslovenia, kontaktové kompozičné spojenia a tak ďalej. S touto štylizáciou bezprostredného vzťahu medzi komunikantmi, s jeho fiktívnym zosúkromňovaním súvisí, pravdaže, aj posun tohto vzťahu smerom k pólu familiárnosti, čo sa na úrovni povrchovej organizácii textu prejavuje vo „voľnejšom“ výbere jazykových prostriedkov na osi nocionálnosť – emocionálnosť/expresívnosť. V texte o tom svedčí používanie hovorových i silnejších expresívnych výrazov a prípadne aj nespisovných prvkov. Dodajme, že aj tieto prípady potvrdzuje ideu, že jazyk prezrádza o autorovi textu všetko. Hovorí o jeho vzdelaní, charaktere, zmýšľaní, o jeho vzťahu k partnerovi dialógu a vlastne aj o jeho vzťahu k sebe samému.


Tak či tak platí, že hoci jazyková úroveň textov utváraných v priestore niektorých žánrov internetovej komunikácie nás môže znepokojovať, práve táto komunikačná sféra predstavuje dnes najdynamickejšiu oblasť, aj pokiaľ ide o dynamiku jazyka. Jej dočasné problémy zrejme súvisia s tým, že maximálne zrýchľuje kontakty medzi komunikantmi a skracuje vzdialenosť medzi nimi, no zároveň znáročňuje jazykové vyjadrovanie.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.